Hlavní obsah

Vleky ve většině českých středisek nezdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhu je na horách stále jako šafránu, i když pokles teplot v posledních dnech umožnil ve většině středisek umělé zasněžování. Lyžovat se zatím skoro nikde nedá s výjimkou krátkých úseků. Příslib mrazivých nocí napovídá, že pravá lyžařská sezóna začne každým dnem. Dobrá zpráva je, že ceny permanentek ve velké většině lyžařských areálů v Česku zůstanou zhruba stejné jako loni, zdraží jen některé, jiné naopak zlevní.

Foto: Archiv, Právo

Medvědín ve Špindlerově Mlýně

Článek

Rozdíly v cenách vleků jsou ale v jednotlivých lokalitách výrazné. Podle předsedy Svazu provozovatelů lanovek a vleků Jiřího Běhunka lidé na českých horách za den lyžování zaplatí různě – od 120 do 700 korun.

Ceny pro letošek zmrzly ve Špindlerově Mlýně, kde přijde v hlavní sezóně celodenní skipas na 700, ve vedlejší pak na 600 Kč. Vlekaře donutila k zakonzervování cen skipasů hospodářská krize a snaha čelit konkurenci zájezdů do alpských středisek. Lyžování v nejvyšších českých horách zůstává zhruba o třetinu lacinější nežli v Alpách.

Odvahu výrazněji pohnout s cenami s bonusem jízdenky platné v sousední Peci pod Sněžkou našla pouze společnost Skiport ve Velké Úpě. Jednodenní permanentka zde letos vyjde na 600 Kč místo loňských 490. Zájemci o lyžování pouze na skoro patnáct set metrů dlouhé velkoúpské sjezdovce Portášky, dostupné sedačkovou lanovkou, ale zaplatí za pět hodin 410 korun.

Desetiprocentní zlevnění na Klínovci

Lyžaři nemusejí letos sahat hlouběji do kapsy ani v Rokytnici nad Jizerou, Harrachově nebo v Janských Lázních s celodenními skipasy za 590 korun.

Ski areál na severní straně Klínovce (1244 m) v centrálním Krušnohoří zlevní letos sezónní jízdenky o deset procent. „Navíc jsme zavedli vícedenní rodinné jízdné,“ dodal zástupce provozovatele areálu Martin Šíma s tím, že ostatní jízdné zůstává meziročně nezměněno.

Na zlevnění celodenních jízdenek o desetikoruny se mohou lyžaři těšit i na vlecích na tanvaldském Špičáku, Severáku a Bedřichově. Právu to řekl Pavel Bažant za provozovatele vleků Ski Bižuterie s tím, že ceny zlevní o desetikoruny. „V případě Špičáku jsme zlevnili celodenní jízdné o třicet korun na 480 pro dospělé a o desetikorunu pro děti na 370,“ sdělil.

Nezdraží ani největší jihočeská zimní střediska Zadov a Lipno. Celodenní jízdné vyjde na Zadově v hlavní sezóně dospělého na 470 korun.

Zatímco v Jeseníkách Skiareál Kaste-Petříkov kvůli zvýšené DPH zdražil o sedm procent na 420 Kč, v Červenohorském sedle ceny zůstaly loňské – celodenní permanentka bude za 400. „Letos nezdražujeme. Nechceme se na sjezdovkách na sebe dívat sami. Víme, jaká je finanční situace rodin,“ řekl Jiří Hanák, šéf Ski klubu Šumperk, který tamní areál provozuje.

Investice za miliardu

České lyžařské areály podle Běhunka letos investovaly odhadem až miliardu korun do umělého zasněžování a do nákupu nových sněhových děl a další techniky, rozšíření sjezdovek či vybudování nových vleků a zázemí. Některé přitom využily podpory z fondů EU. „Největší investice byly tentokrát v Beskydech,“ konstatoval.

Mezi nejvýznamnější patří modernizace Skicentra Kohútka za 140 miliónů, kde bude k dispozici nová sedačková lanovka a lepší zasněžování. Rozšíření se dočkal Ski areál Synot Kyčerka, jehož majitelé nechali za 100 miliónů vybudovat tři nové sjezdovky a vleky.

Desítky miliónů šly i do Skiresortu Černá hora, jehož součástí se staly i sjezdovky v Černém dole a ve Svobodě nad Úpou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám