Hlavní obsah

Vinaři, šlápni do pedálů

Právo, Marika Blažková

Spojit příjemné s užitečným nabízejí vinařské cyklostezky na Jižní Moravě. A protože síť jejich tras je čím dál tím hustší, příznivci cyklojízdy a ušlechtilého nápoje vyrážejí na cestu, kde nejde o sportovní výkony, ale o to, jak se poveselit.

Článek

Staré francouzské přísloví říká, že milenci mohou žít jen o polibcích a studené vodě. Pokud ale sáhnete na dovolené po skleničce jiskrného moku přímo v kraji vína, nešlápnete vedle. A zvolíte-li také šlápnutí do pedálů, získáte na výletech po cyklostezkách jižní Moravy hned 3 v 1 - dobré víno z vinic, sport a množství památek.

Úrodné roviny kolem řeky Moravy, terén pálavských svahů či zvlněné kopce Chřibů a Bílých Karpat dávají na výběr mezi rekreační jízdou i náročnějšími trasami.

Navíc nemusíte mít o svou peněženku obavy, ubytování ve vybavené chatce, ubytovně či penzionu vás nebude stát více než 300 Kč, noc v hotelu pak mezi 700 až 1000 Kč. A za večer ve sklípku včetně řízené ochutnávky dáte okolo 300 až 400 Kč.

Strážnická vinařská stezka

Trasa: Bzenec, Rohatec, Strážnice, Blatnici pod sv. Antonínkem. Délka: 101 km.

Klikatá trasa pokrývá rozsáhlé území a na východě dosahuje až k vinným stráním Bílých Karpat. Vzhledem k délce stezky a bohaté nabídce vinařských zážitků si na cestu rezervujte dva dny.

Vedle Strážnice s muzeem v přírodě jsou známou lokalitou barokní sklepy ze 16. století v Petrově, zdejší soubor vinných sklepů "Plže" je chráněn jako památková rezervace. Za návštěvu stojí i Blatnice pod sv. Antonínkem, již proslavilo známkové víno Blatnický roháč.

Mutěnická vinařská stezka

Trasa vede přes: Čejč - Milotice - Mutěnice. Délka: 60 km.

Přehledná a rovinatá trasa s množstvím remízků a krátkých stoupání vinicemi k vyhlídkám. Vinná stezka s maximálním převýšením 100 m je sjízdná po celý rok a za každého počasí. Cestou se můžete zastavit v Čejči - městečku s právem trhu a právem vařit a prodávat pivo, jež utrpělo v době husitských válek a v polovině 15. století téměř zpustlo.

Při zakládání nových obcí v 18. století bylo území osady osídleno částečně francouzským obyvatelstvem, což je dodnes patrné v příjmeních některých obyvatel. Mutěnicko jako součást vinařské podoblasti Slovácko přeje odrůdám Rulandské bílé a šedé, Ryzlink rýnský, Tramín a Müller-Thurgau, a v posledních letech i Chardonnay.

Z modrých odrůd zde můžete ochutnat zejména Modrý Portugal, Frankovku a Svatovařinecké. Zastavte se v Miloticích, které se chlubí barokním zámkem nazývaným Perlou jihovýchodní Moravy, v Mutěnicích najdete areál Pod búdama s téměř 500 malovanými sklepy. Rozhodně si ale nenechte ujít templářské sklepy v Čejkovicích, o kterých se dodnes vyprávějí legendy. Jejich historie sahá až do 13. století, kdy byly založeny rytířským řádem templářů.

Uherskohradišťská vinařská stezka

Trasa: Uherské Hradiště, Kostelany, Ostrožská Nová Ves, Ostrožská Lhota. Délka: 75 km.

Po klidných silnicích a cyklostezkách vede část trasy jako stvořená pro celodenní rodinný výlet. Ze slovácké metropole směrem na jih se vydává trasa po klidné a bezpečné cyklostezce v blízkosti řeky Moravy. Na rozcestí u Kostelan můžete pokračovat do Polešovic nebo se vydat do Ostrožské Nové Vsi s vyhlášenými lázněmi, půjčovnou loďek a přírodními jezery.

Odtud vede cesta krajem Dolňácka, oblasti svébytného folklóru. Zdejší vinice jsou osázeny zejména odrůdami Müller-Thurgau, Rulandské bílé, Muškát moravský a Ryzlink rýnský. Z červených odrůd, kterých se tu pěstuje poměrně málo, patří prim Rulandskému modrému.

Zájem turistů vzbuzuje největší památková rezervace vinohradnických staveb u nás nacházející se ve Vlčnově, soubor 16 historických vinařských "búd" v sousedních Veletinách či zámecká vinotéka v Buchlovicích. Za vidění stojí i měšťanské vinné sklepy v Uherském Hradišti-Mařaticích.

Na vinařské stezce

Jižní Morava má deset vinařských oblastí a každá z nich svůj vlastní okruh vinařských stezek pro příznivce jednostopého sportování. Jejich páteřní trasou je pak 300kilometrová Moravská vinná stezka, která spojuje starobylé Znojmo se slováckou metropolí Uherským Hradištěm a provede nás 70 vinařskými obcemi.

Na ni se napojuje deset lokálních tras, a pokud bychom sečetli všechny cyklostezky dohromady, získali bychom cestu dlouhou 1200 kilometrů s nespočtem památek a atrakcí. Každá z obcí ležících na vinařské stezce je opatřena směrovými a informačními panely s mapou všech tras v dané oblasti.

Další informace o jihomoravských vinařských stezkách naleznete v Průvodci sklepními uličkami jižní Moravy, který vydala Nadace Partnerství

Nenechte si ujít
Do 23. září, Otevřené vinné sklepy Velké Pavlovice 2007
22. června-2. září, Léto otevřených sklepů v Pavlově, Pavlov
10.-11. srpna, Galerie Rýnských ryzlinků České republiky, Bzenec
11. srpna, Výlov sektu ze dna Vranovské přehrady, Vranov nad Dyjí
17.-18. srpna, Výstava vín při Setkání tří měst, Mikulov
18. srpna, Den otevřených vinných sklepů, Čejč
30. srpna-1. září, Mutěnické vinařské dny, Mutěnice
8.-9. září, Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, v celém městě Uherského Hradiště

Reklama

Výběr článků

Načítám