Hlavní obsah

Vesnička na Faerských ostrovech leží na okraji dramatického útesu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízvisko zelený ostrov má sice Irsko, dost dobře by ovšem sedělo i na Faerské ostrovy. Rozlehlé travnaté pláně tu přecházejí ve smaragdové stráně a hory, louky pokrývají temně modrá jezera. A pokud se o severněji položeném Islandu říká, že je jako z pohádky, pak jsou Faerské ostrovy z fantasy. Srovnání se nelze ubránit při pohledu na vesničku Gásadalur, jež leží na okraji útesu a disponuje i vlastním vodopádem.

Foto: Profimedia.cz

Vesnička Gásadalur vypadá, jako by vypadla z fantasy.

Článek

Ostrov, na kterém se vesnička nachází, vystupuje dramaticky z moře a člověk by skoro věřil, že se tudy brzy proženou nějaké mytické či fantaskní bytosti. Rozlehlou pláň, na níž Gásadalur stojí, z obou stran lemují příkré hory, jejichž vrcholky se často ztrácejí v mlze a mracích. Na okraji srázu pak přímo do moře teče vodopád. Pokud existuje nějaký konec světa, nedá se prakticky pochybovat, že se nachází právě zde.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční svit atmosféru ostrova dramaticky mění.

Ještě v roce 2004 zde totiž nebylo moc způsobů, jak se z vesnice na zbytek ostrova dostat. Gásadaluru kvůli tomu hrozilo absolutní vylidnění. Jednou z možností bylo vystoupat přes 700 metrů vysoké kopce a pokračovat pěšky další desítky kilometrů. Druhou možností, ale o něco nebezpečnější, bylo vydat se lodí, jejíž posádka byla natolik odvážná, že u drsných skal zakotvila. V úvahu připadala ještě cesta helikoptérou.

Foto: Profimedia.cz

Po krátkém výšlapu je třeba odpočinku. A s takovým výhledem se relaxuje samo.

Vesničku zachránil tunel, který byl v roce 2004 do skály proražen a jenž ji spojil se zbytkem ostrova. Od té doby se dá jezdit i automobilem. Populace však nikterak dramaticky nevzrostla a stále čítá jen 12 obyvatel, jak uvádí oficiální turistický portál. Pro cestovatele se ale nepochybně jedná o možná nejzajímavější místo na Faerských ostrovech. Snímek vesničky si vždy najde své místo v cestovatelském fotoalbu.

Za průzkum ovšem stojí i zbytek ostrovů. Pokud byste je náhodou nemohli najít na mapě, leží kdesi mezi Skotskem a Islandem, ale jsou součástí Dánska. Jelikož nejsou nijak rozlehlé, prohlédnout si všechny krásy, které skýtají, nezabere ani mnoho času.

Reklama

Výběr článků

Načítám