Hlavní obsah

Vesnice, kde život končí po setmění, leží v srdci netknuté krajiny

Novinky, Alex Švamberk

Malealea, malá vesnice nacházející se v horách jihovýchodně od Maseru poblíž řeky Makhaleng, která se zařezává do pláně Pitseng, je jedním z cílů návštěvníků Lesotha. Okolo se vypínají hory do výše přes dva tisíce metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: MalealeaVideo: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Důvod, proč cestovatelé Malealeu vyhledávají, je docela prostý. Tato vesnice se sice téměř neliší od stovek podobných, ale nachází se tu jedno z mála turistických středisek, která neprovozují místní, nýbrž Jihoafričané.

Malealea je pro ty, kteří dávají přednost trošku odlišné turistice, ať už dlouhým pěším túrám po skalách, výletům na koních, nebo zdolávání obtížných terénů ve 4WD... Během každé cesty je možné vidět něco zajímavého – nádherný výhled do krajiny, strmé skály a bizarní skalní útvary nebo jeden z nejvyšších vodopádů v oblasti Botsoela.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Introdukované agáve a opuncie na pláni Pitseng

V okolí vesničky jsou však i zachovalé skalní kresby Sanů, známějších jako Křováci. Nedaleko leží i jeskyně ozvěn, lze ale poznat i tradiční život Basutů v odlehlejších vesnicích, kam nejezdí ani místní minibus.

Do většiny míst se však jede na koni. A je třeba nenechat se zmást označením výletu „ponytrek“. Nejde o žádné poníky, ale o basutského ponyho, což je houževnatý horský kůň s hustou srstí. Je srovnatelný s huculem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Jeskyně ozvěn

Projet si místní vesnici na koni může každý, i ten, kdo v sedle nikdy předtím neseděl, protože lze požádat místní děti, aby ho vedly, zatímco může pozorovat, jak muži zahalení v dekách vyvádějí krávy na pastvu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vesnice u Malealey

Delší výlety naopak vyžadují jezdecké zkušenosti. Nejde ani tak o to, umět přivést koně do cvalu a udržet se přitom v sedle. Většinou nedojde ani na klus, je ale dobré mít zkušenosti s jízdou v příkrém svažitém terénu, protože v horách a kaňonech se střídá extrémně prudké klesání s mimořádně prudkým stoupáním.

Stezky jsou uzounké a občas je nutné ze hřbetu sesednout. A hlavně je potřeba umět v sedle vydržet několik hodin.

ČTĚTE TAKÉ

Některé výlety jsou i vícedenní. A na své si přijdou také milovníci offroadů. Z Malealey lze podniknout i cestu k průsmyku Sani jižní, málo užívanou cestou, přičemž se navštíví i rezervace Sehalabathebe a řeka Orange. Ovšem troufnout si na ni mohou jen zkušení řidiči čtyřkolek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Botsoela

Cesty jsou úzké, křivolaké, málo používané a některé občas vezme voda, protože eroze je mimořádně silná. Pozor, jezdí se tu vlevo, takže místo přehození kvaltu řadicí pákou můžete otevřít dveře.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tradiční basutský dům určený hostům

Malealejské středisko je příjemné, nabízí celkem několik druhů ubytování, od velkých bungalovů až po tradiční basutské chýše z kamene omítnuté načervenalou hlínou, do které jsou vtlačeny oblázky. Ty jsou nejlevnější a postačují. Pro milovníky nočního života ovšem Malealea není. Večer se vypne generátor a všude je tma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám