Hlavní obsah

Večírek skoro v oblacích? Vyřazený boeing našel nečekané využití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyřazená letadla sem tam dostanou druhou šanci. Některá se promění v restaurace, jeden boeing British Airways však čeká divočejší budoucnost. Za nemalé peníze si ho totiž lze pronajmout k pořádání večírků. Hodinová sazba je stanovena na zhruba 960 liber, což je přes 27 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Vyřazené letadlo stálo pouhou libru.

Článek

Párty letadlo stojí na soukromém letišti Cotswold Airport nedaleko vesnice Kemble. Jeho šéfka Suzannah Harveyová stroj zakoupila v říjnu 2020 za jednu libru a během čtrnácti měsíců ho nechala upravit jako bar s velkou plochou k tančení, píše server CNN. Nyní chce boeing za stovky liber pronajímat k oslavám.

Harveyová přišla s nevšedním nápadem poté, co na letiště dorazilo několik strojů k rozebrání – shodou okolností zde totiž sídlí společnost, která se dekonstrukcí letadel zabývá. „Vyjednávání ohledně koupě zabrala šest týdnů,“ komentuje to šéfka letiště.

Zatím nemá toalety

Některé části letadla, jako například kokpit, zůstaly v původním stavu. Celá třída economy se však musela vyklidit a vznikla v ní rozlehlá místnost, která má místa k sezení, ale i velkou plochu na taneční parket. Místo stropu je osvětlení, které večer prostoru dodává atmosféru.

„Zpřístupnit letadlo pro veřejnost byl poměrně zdlouhavý proces, letouny jsou totiž navržené k tomu, aby byly ve vzduchu. Je tu množství bezpečnostních nařízení, která zabraňují tomu, aby se stroj používal pro akce na zemi,“ vysvětlila Harveyová.

Foto: Profimedia.cz

Úprava interiéru byla nákladná.

Koupě samotného letadla nebyla sice nákladnou investicí, zato proměna paluby vyšla na půl milionu liber (14,3 milionu korun). „Teď je to velmi univerzální prostor, kde se mohou konat třeba dětské oslavy, firemní akce či prezentace,“ vysvětlila šéfka letiště.

Zájem o letadlo je veliký a naplánováno je v něm už několik událostí. Na palubě se mohou konat také svatby, jedna se uskuteční už na jaře. „Můžete se nechat oddat třeba v kokpitu,“ konstatuje Harveyová.

Jedinou vadou je podle šéfky letiště absence toalet. Na ty si musejí návštěvníci skočit mimo letadlo. „Doufáme, že tenhle problém do půl roku vyřešíme,“ dodala Harveyová s tím, že je na celý projekt náramně pyšná.

Nejstarší anglická nálevna po 1229 letech zavírá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám