Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se rozjela unikátní lanovka. Několik kabin zdobí blyštivé krystaly

Novinky, ČTK, mšv

Švýcarsko má další unikát. Na nejvýše položenou stanici v Evropě, Klein Matterhorn, se po dvou a půl letech rozjela nová lanovka. Disponuje celkem 25 kabinami, z nichž čtyři jsou obloženy celkem 280 000 skleněnými krystaly firmy Swarovski. Jízda v nich se prý dá srovnat s luxusním automobilem. První lyžaři se lanovkou svezou 24. listopadu.

Foto: Marc Kronig

Lanovka vede na nejvýše položenou stanici v Evropě.

Článek

Lanovka Mattherhorn Glacier Ride končí v nadmořské výšce 3883 metrů a spojuje stanice Trockener Steg a Klein Matterhorn. Údajně se jedná o nejvýše položenou lanovku typu S3 na světě. „Měli bychom na ni být hrdí,“ uvedla při sobotním otevíracím ceremoniálu švýcarská ministryně dopravy Doris Leuthardová.

Lanovka byla vybudována paralelně ke stávající kyvadlové dráze mezi stanicemi Trockener Steg a Klein Matterhorn. Podle mluvčího místních lanovek Mathiase Imoberdorfa se díky tomu zvýší kapacita přepravených návštěvníků ze současných 600 na 2000 lidí za hodinu.

Foto: Marc Kronig

Čtyři kabiny jsou částečně obloženy krystaly Swarovski pro lom světla.

Celkem disponuje lanovka 25 kabinami, skutečně unikátní jsou čtyři z nich, nazvané Crystal Ride. Jsou totiž částečně vyložené blyštivými krystaly, které lámou světlo, a LED diodami. Podlaha z mléčného skla se navíc po třech minutách jízdy zprůhlední a turisté a lyžaři si tak mohou vychutnat pohled na švýcarské velehory. „Tyto kabiny překvapí návštěvníky naprosto ojedinělými zážitky. Budou totiž moci plnohodnotně obdivovat horské panorama v okolí Zermattu,“ uvedla šéfka marketingu Sandra Stockingerová.

Turisté musejí ovšem počítat se švýcarskými cenami. Zpáteční jízdenka bude stát, v závislosti na sezóně, mezi 87 a 110 švýcarskými franky (1965 až 2485 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám