Hlavní obsah

Varšava svítí vzácnými plyny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzea nejsou zábavou pro každého. Někdy to až moc zavání připomínkou školních lavic. Existují ale výjimky, které jsou prosvíceny líbivostí expozice, a přesně tak je tomu i u sousedů ve Varšavě. Kde jinde by to mohlo zářit víc než v expozici plné „tekutého ohně“ - Muzeu neonů?

Muzeum neonůVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

 
Článek

Jedno z nejoblíbenějších varšavských muzeí se nachází v historické čtvrti Praga, která se vyhnula zničení na konci druhé světové války. Nebyla však pojmenována podle českého hlavního města, jak by se mohlo zdát. Název pochází ze slova prażyć, v překladu pražit.

Procházím industriálním komplexem a následuji šipky s malou bílou vesmírnou raketou, která v sobě nese název muzea neonů. Vedou mě stranou za roh, kde by se mohly dít lecjaké alternativní věci. Čekají tu však jen sytě rudé kovové dveře. Beru za studenou kliku a rázem se ocitám v jiném světě - jásavém království neonů.

Trocha historie

Neon objevili chemici William Ramsay a Morris Travers roku 1898 díky metodě frakční destilace zkapalněného vzduchu. Jméno dostal od syna prvně zmíněného chemika, který prvek, vydávající v určitých podmínkách líbivé barevné světlo, navrhl pojmenovat jako „nový“. Zároveň s neonem byl objeven i xenon. Ramsay dostal roku 1904 za objev vzácných plynů Nobelovu cenu za chemii.

Tyto plyny snadno ionizují a poté intenzivně září. U neonu vzniká výrazné záření oranžovo-červené barvy, a světelné trubice po něm tak dostaly jméno „neony“, ač jsou plněny i jinými plyny.

Travers uvedl, že karmínové světlo v trubici vyprávělo svůj vlastní příběh a jednalo se o pohled, na který nikdy nezapomene. Později se ukázalo, že nový objev takto uhrančivě působil i na ostatní.

Lidé se zastavovali v úžasu

Výroba neonu však byla v té době příliš nákladná. To se změnilo v roce 1907, kdy Georges Claude a Carl von Linde přišli s výrazně ekonomičtější metodou. V závěru roku 1910 předvedli na pařížském autosalonu dvě 12metrové neonové zářící trubice a v Paříži se v následujícím roce začaly objevovat první svítící reklamy.

Roku 1923 Claude předvedl neony Američanům a za oceánem se až překvapivě rychle zabydlely. Lidé se prý zastavovali na ulicích a fascinovaně zírali na „tekutý oheň“ propagující nové podniky i produkty, který zářil dodaleka i za denního světla. Co víc mohl svět reklamy chtít.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V muzeu je k zakoupení i publikace věnovaná evropským neonům s českým zástupcem.

Neony v Polsku

S novými metodami se do světa neonové reklamy dostalo i výrazně více barev. První doložená zmínka o rozsvícení neonového nápisu v polském hlavním městě je z roku 1926 a propagoval elektroniku Philips. Brzy následovala reklama na varšavský pivovar Haberbusch a Schiele. Nedlouho poté bylo ve městě zhruba 70 svítících poutačů na noční kluby, značky či dopravce. Jedním z nich byl i poutač na aerolinky LOT, které dnes létají mezi Prahou a Varšavou pětkrát denně.

Rozmach neonového průmyslu, podobně jako v podstatě všeho v té době, zastavila druhá světová válka, která dolehla na Polsko a jeho hlavní město doslova drtivou silou. Dílo totální německé destrukce nejen vůči polskému národu, ale i národní kultuře přečkala jen hrstka neonových nápisů.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Muzeum se nachází ve čtvrti, jejíž název nápadně připomíná české hlavní město.

Po náročném procesu obnovy v podstatě kompletně zničené Varšavy se však nezapomnělo ani na neony, které byly neoddiskutovatelnou součástí nočního života v evropských metropolích.

Nejlepší polští architekti a designéři se zapojili do procesu „neonizace“ budov i celých ulic v hlavním městě. Spontánní a tvořivá padesátá léta však v šedesátých letech zastavila pravidla, co a jak přesně může být opatřeno neonovými nápisy.

Neony prošly v Polsku dlouhým vývojem, ale dnes jsou opět hojně k vidění v kosmopolitních varšavských čtvrtích a znovu laškovně lákají návštěvníky do oblíbených barů a restaurací.

Jediné v Evropě

Oficiálně jsou na světě jen dvě muzea neonů. Kromě toho, u jehož vstupu se právě nacházím, je ještě jedno ve vzdáleném Las Vegas. Odhrnuji těžký tmavě červený závěs a už zběžný pohled dává tušit, že tohle místo vskutku nemá s klasickou sterilní představou o muzeu mnoho společného.

Hluboce alternativní prostor sice zahrnuje i informační cedule o historii neonů celkově i v Polsku, ale hravá atmosféra z něj čiší na první pohled. V otevřené šatně, která je součástí obchodu s dárkovými předměty ve vstupní části, si můžete zdarma odložit svršky a pak už se s chutí zanořit mezi svítící kusy historie.

Muzeum zašlé slávy a neúspěchu se každý večer znovu rozzáří k životu

Cestování

Zdejší muzeum se zaměřuje na neony z doby mezi lety 1947 až 1991. Už osmnáct let se zabývá záchranou, renovací a dokumentací produktů velké neonizace země. A těžko najdete v Evropě zářivější a jásavější muzejní expozici.

Hra světla a barev se neomrzí

Kdo se chce do jiskřivých vod neonů ponořit opravdu do hloubky, může ve skupině alespoň deseti lidí absolvovat komentovanou prohlídku popisující tuto specifickou formu umění, která sloužila k reklamní propagaci, ale v určité době i jako nástroj státní propagandy. Většina zahraničních návštěvníků se sem ale chodí čistě „popást“ pohledem na esteticky vyladěné, umělecky zohýbané skleněné trubice zářící všemi barvami duhy.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Mořská panna je ve Varšavě všudypřítomná, najdete ji i na městském znaku.

Vyjma ikonických nápisů svítí intimně potemnělé prostory barevnými obrysy medvídka, vlaštovky, kocoura v botách, květin či pro Varšavu tolik typické mořské panny. Nebudou se v něm tak nudit nejen dospělí, ale ani děti. A když si jásavou expozici s úsměvem na tváři procházím už podruhé, musím přiznat, že umí rozzářit i pořádně sychravý podzimní den.

Přízemní prostory jsou v Soho Factory otevřené denně s výjimkou úterý, které je rezervováno pro školní prohlídky. Navštívit jej můžete vždy od 12:00 do 18:00. Vstupné do zářícího světa barev dospělého vyjde v přepočtu na 89 korun a dítě na 72 korun. Necháte se oslnit?

Místo Řecka do Polska? Vedro promlouvá do volby dovolené

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám