Hlavní obsah

V Soulu postaví ohromné vyhlídkové kolo. Bude světovým rekordmanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihokorejském Soulu vznikne nové lákadlo. Bude jím 180metrové vyhlídkové kolo bez středové konstrukce, které bude po dokončení největší svého druhu na světě. Atrakce se staví v blízkosti řeky Han, tedy v prostředí, které je podle CNN známé pro krásná panoramata.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídkové kolo bude vysoké 180 metrů.

Článek

Vyhlídkové kolo dostalo název Seoul Ring neboli Soulský kruh. Vyniká hlavně svým provedením, protože na rozdíl od jiných podobných atrakcí nebude mít zmiňovanou středovou konstrukci s podpěrami, ale půjde spíše o jakýsi průhledný rám či prstenec. Atrakce se začne stavět v roce 2025, hotová by měla být o dva roky později, uvádí CNN.

Park, kde kolo vznikne, byl vybrán hned z několika důvodů. Jednak kvůli krásnému prostředí, ale i pro jistou symboliku. „Park je geograficky blízko ke KLDR, chceme proto prostřednictvím kruhu vyjádřit naše přání o sjednocené Koreji,“ uvedly městské úřady.

Foto: Profimedia.cz

Denně by mohlo kolo odbavit až 12 tisíc lidí.

Podle serveru Luxury Launches nabídne vyhlídkové kolo na 36 kabin, z nichž každá pojme 25 pasažérů. Znamená to, že se tu každý den může protočit na 12 tisíc lidí.

Vyjde na stovky miliard

„Soul dlouho zvažoval možnost vybudování vyhlídkového kola, které by mohly využívat miliony turistů a které by vytvořilo množství pracovních pozic. Kvůli financím a bezpečnostním regulacím se ale plány odkládaly. Nyní je načase přestat se obávat a kolo postavit,“ uvedl šéf kanceláře pro městský rozvoj Hon Sun-ki.

List Korea Herald uvedl, že výstavba vyhlídkového kola vyjde na zhruba 400 miliard wonů, což je 6,69 miliardy korun.

Indonésie staví nové hlavní město. Bude to „udržitelná lesní metropole“

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám