Hlavní obsah

V sobotu začíná slavný Oktoberfest. Němci chtějí zatočit se známým nešvarem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší lidový festival na světě otevře své brány už v sobotu 16. září, a přípravy v Mnichově jsou proto v plném proudu. Festival vyjma piva oslavuje především bavorský způsob života a letos si připravil četné inovace. Zavádět se začnou totiž třeba opatření proti obohacování se na přeprodeji vstupenek.

Oktoberfest začíná už v sobotu 16. září.Video: Reuters

 
Článek

Festival, jehož podstatou je podle pořadatelů pohostinnost, setkávání a společné prožití radostných chvil, se letos koná už po 188. Proto také tento ročník trvá celých 18 dnů, až do 3. října.

Pivo zdražilo

Cena jednoho litru piva se letos bude pohybovat v přepočtu mezi 343 až 362 korunami. Jedná se o drobné zdražení, které je podle pořadatelů způsobené inflací. Rostou také náklady na platy zaměstnanců festivalu.

Akce se letos v Mnichově bude konat na ploše 34,5 hektaru a schváleno pro ni tentokrát bylo 474 podniků.

V 17 festivalových sálech se zhruba 120 000 místy k sezení se budou čepovat speciály pro Oktoberfest ze šesti tradičních mnichovských pivovarů Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten a Staatliches Hofbräuhaus.

Letošní novinky

Někteří hostitelé budou mít poprvé online portály, kde bude možné nevyužité rezervace vyměnit nebo prodat za původní cenu. Pořadatelé to považují za důležitý krok k potlačení „přeprodávání“ stolů na poslední chvíli za sumy kolem tisíců eur. Pro toto řešení se letos rozhodlo 20 gastropodniků.

Na návštěvníky čeká i nová rychlá zábavná atrakce a inovací prošla i nabídka bio, veganských a vegetariánských pokrmů. Festival klade důraz i na využívání zelené energie a recyklaci.

Slavnostní zahájení

Hostinští se v sobotu přesouvají do areálu festivalu na slavnostně vyzdobených vozech už v 10:45. 

Oktoberfest bude slavnostně zahájen ve 12 hodin tradičním narážením sudu starostou Dieterem Reiterem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám