Hlavní obsah

V Římě objevili svatyni, zřejmě zasvěcenou zakladateli města

Novinky, mšv

Italské hlavní město hlásí nový objev. Pod Forem Romanum byla objevena svatyně, o níž se archeologové domnívají, že byla zasvěcena Romulovi, jednomu z dvojčat, která založila Řím. Spíše než o skutečnou hrobku jde o symbolické místo, uvedl v odvolání na úřady server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Forum Romanum

Článek

O existenci podobné svatyně se dlouho spekulovalo. Nakonec byla skutečně objevena, a to pod jedním z nejznámějších nalezišť v Římě. Forum Romanum bývalo v minulosti centrem veřejného dění.

Ředitelka instituce Colosseum Archaeological Park Alfonsina Russoová vysvětlila, že svatyně je spíše symbolická. Uvnitř byl nicméně nalezen sarkofág z tufu, což je druh horniny ze sopečného popela, pravděpodobně šlo o oltář. Datován je do 6. století před naším letopočtem.

„Řím neustále uchvacuje svými poklady,“ napsala na Twitteru starostka městka Virginia Raggiová a poděkovala archeologickému týmu. „Pokračujme v kopání,“ okomentovala nález hlavní archeoložka Patrizia Fortiniová. Podle Rusoové budou práce pokračovat koncem dubna a očekávají se další překvapení.

Romulus je společně Remem podle legendy považován za zakladatele Říma. Dvojčata byla dětmi boha války Marta a smrtelnice. Krátce po narození byla vhozena do řeky Tibery, odkud je zachránila vlčice, která je odchovala a kojila. Remus byl později svým bratrem kvůli vzájemnému sporu zabit.

Fontána di Trevi v Římě bude kvůli neukázněným turistům ohrazená

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám