Hlavní obsah

V Praze je největší gondola na světě

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dekorace s obřími příšerami v barokním stylu rostou od středy pod Karlovým mostem u staroměstského břehu Vltavy v Praze. Jde o hlavní součást velkolepých barokních oslav sv. Jana Nepomuckého, které začínají ve čtvrtek na řece i v okolí Karlova mostu. Na slavnosti nebude chybět největší gondola na světě, třiadvacetimetrová Quatordesona. Na gondoly nebude ale moci veřejnost, nepodařilo se je pojistit.

Článek

Až z dalekých Benátek přijely ve středu do Prahy na kamiónech slavné barokní gondoly. Již ve čtvrtek o desáté dopoledne mohou navíc zájemci vidět sestavování největší gondoly na světě, třiadvacetimetrové Quatordesony.

„Nebylo možné ji převézt v celku, je to velká loď, kterou řídí čtrnáct gondoliérů,“ poznamenal prezident Benátčanů žijících v Praze Ulrico Bovo. Na gondoly nebude ale moci veřejnost, nepodařilo se je pojistit.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Na hladinu Vltavy byly 13. května u Hegertovy cihelny v Praze spuštěny benátské gondoly.

Šestice asi desetimetrových gondol byla spuštěna už v noci na čtvrtek u Hergetovy cihelny na Malé Straně. Ve čtvrtek večer – mezi pátou a půl šestou – pak gondoliéři zapějí na Čertovce.

Barokní vodní slavnost na Vltavě

„Hlavní program začíná v pátek, dopoledne se otevřou svatojánské barokní trhy na Křižovnickém náměstí, bude tam tradiční sortiment připomínající postavu Janu Nepomuckého. Největší sláva ale přijde v devět hodin večer, kdy vypukne na Vltavě pravá barokní vodní slavnost Musica navalis včetně pyrotechnické a laserové show,“ popsal včera Zdeněk Bergman z První všeobecné člunovací společnosti (PVČS), která vedle turistických lodí a přívozů provozuje i Muzeum Karlova mostu.

Foto: Jakub Mračno , Právo

Hlavní atrakcí bude páteční Musica navalis na plovoucím zastřešeném pódiu s dvojicí barokních příšer.

Právě tuto hudební událost na plovoucí scéně doplní na Vltavě originální benátské loďky. Lidé budou moci celou slávu sledovat z obou břehů, z Karlova mostu, část veřejnosti bude moci využít i improvizovanou tribunu na plovoucím zázemí staveniště firmy SMP CZ, která most opravuje.

„Zveme také všechny, kteří mají vlastní lodě, aby připluli a sledovali slavnost z Vltavy, k dispozici budou i loďky z pražských půjčoven,“ poznamenal Bergman.

Připomínka 280. výročí od svatořečení Nepomuckého

Celá akce, nad kterou převzal záštitu primátor Pavel Bém nebo Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou či kardinál Miloslav Vlk, má být připomínkou dvoustého osmdesátého výročí od svatořečení Jana Nepomuckého. „Chceme ho veřejnosti představit nejen jako mučedníka, ale především jako duchovní, společenský a kulturní fenomén, který u nás nemá obdoby,“ vysvětlil Bergman.

V sobotu se v rámci oslav Nepomuka otevře veřejnosti i výstava Svatý na mostě v Muzeu Karlova mostu na Křižovnickém náměstí, věnovaná světoznámému světci, který je i patronem mostů a plavců, jeho legendě, životním osudům a šíření jeho kultu u nás i v zahraničí. Výstava potrvá až do konce srpna.

Rozšířená legenda Jana Nepomuckého

Jan Nepomucký je jeden z nejvýznamnějších českých světců, zemský patron a pro katolíky symbol mlčenlivosti, odvahy a spolehlivosti. V roce 1393 byl jako generální vikář pražského arcibiskupa, zřejmě v rámci boje o moc mezi církví a dvorem, na příkaz krále Václava IV. zatčen a umučen. Jeho tělo bylo svrženo do Vltavy.

Program oslav

Čtvrtek 14.5.

14 hodin  - spuštění největší gondoly světa na Vltavu

17 hodin - zpěv gondoliérů na Čertovce 

Pátek 15. 5.

10 hodin - zahájení trhů na Křižovnickém náměstí

18 hodin - mše svatá v katedrále sv. Víta

19:15 hodin - procesí z katedrály přes Karlův most do Křižovnického kostela 

21 hodin - Musica navalis 2009

22.30 - 02 hodin -  volný vstup do svatojánské expozice Muzea Karlova mostu

Sobota 16.5.

10 hodin - otevření výstavy Svatý na mostě

10 hodin -  mše k výročí sv. Jana Nepomuckého v katedrále sv. Víta 

10:30 hodin - přednáška v Muzeu Karlova mostu na téma sv. Jan Nepomucký

15 hodin - barokní tanec v prostorách muzea

17 hodin - nešpory v katedrále sv. Víta, přednáška v muzeu

20 hodin - nešpory v kostele u sv. Tomáše

Neděle 17. 5.

10-20 hodin - komentované prohlídky expozice Svatý na mostě

Legendy hovoří o tom, že zpovídal tehdejší královu manželku Žofii Bavorskou, přes mučení ale prý nevyzradil zpovědní tajemství. Vedle Česka je kult Jana Nepomuckého rozšířen po celé Evropě, díky jezuitům např. i v Jižní Americe. Podle Bergmana existuje i dřevěná socha světce vyřezaná paraguayskými indiány, v Paraguayi je město Nepomuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám