Hlavní obsah

V Pelhřimovském muzeu rekordů vystavují betlém schovaný v lískovém oříšku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

Miniaturní betlém vyřezaný z lipového dřeva ve skořápce lískového oříšku vystavuje od čtvrtka Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Vyrobil jej Miloš Němec z Třemošnice na Chrudimsku, na betlému pracoval asi čtyři hodiny. Skořápka měří na výšku 26 milimetrů, nejvyšší postava Josefa je vysoká 12 milimetrů.

Foto: ČTK

Schránka betlému měří na výšku 26 milimetrů, nejvyšší postava svatého Josefa je vysoká 12 milimetrů.

Článek

 "Jako každý chlap jsem ješitný, řekl jsem si, že když nemůžu udělat nic velkého, udělám aspoň něco malého," vysvětlil Němec novinářům.

Před časem viděl podobně malý betlém vytvořený z vizovického těsta a tehdy přišel na myšlenku udělat podobný z lipového dřeva. "Zjistil jsem si, že přede mnou to ještě nikoho jiného nenapadlo," dodal Němec.

Foto: ČTK

Betlém vyřezaný z lipového dřeva a uschovaný ve skořápce lískového oříšku je novým exponátem Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Pětačtyřicetiletý Němec se řezbářství amatérsky věnuje už mnoho let. "Dřevo mě lákalo od malinka, tehdy jsem ale pracoval se smrkem. Až časem jsem metodou pokusů a omylů zjistil, že lípa je lepší," podotkl. Ve volném čase vyrábí loutky, betlémy, poslední dobou ho prý baví vyřezávat portréty podle fotografií.

Pro výrobu betlému si vybral skořápku z největšího lískového ořechu, který našel v obchodě. Rád by udělal další betlém v oříšku běžné velikosti. "Pecka od nějakého ovoce mě ale neláká, na to mám příliš silné prsty," dodal Němec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám