Hlavní obsah

V Norsku opět vztyčili poničenou skálu ve tvaru penisu

– Norsko

Skalní útvar ve tvaru pánského přirození, který nedaleko norského města Stavangeru na konci června odlomili neznámí vandalové, je opět na svém místě. Na obnovu poničené skály přezdívané Trollpikken (Trolí penis) Norové poslali v přepočtu téměř 630 000 Kč, informovala agentura DPA.

Foto: ČTK

Turisté se s trollím penisem budou moci vyfotit zhruba za týden.

Článek

Poškození skalního výběžku, které skupina výletníků zjistila před dvěma týdny, vyvolalo v Norsku vlnu pobouření. Ve skále se našli navrtané díry a podle odborníků je jasné, že nešlo o náhodu, ale o úmyslný čin. [celá zpráva]

Na opětovném vztyčení 12 tun těžkého kamenného výčnělku pracovali dělníci čtyři dny. Potřebný materiál - kovové klínce, speciální lepidlo a cement - jim do obtížně přístupného terénu dopravil vrtulník. Na skále se budou moci turisté vyfotit zhruba za týden, kdy by měla být opět plně stabilní.

Foto: Profimedia.cz

Trollpikken ještě v původním stavu

Na obnovu unikátního skalního výběžku se vybralo mnohem více peněz, než bylo ve skutečnosti potřeba. Zbylé prostředky poslouží k vybudování turistické stezky a informačních tabulí, oznámilo město Eigersund, na jehož území se přírodní zajímavost nachází.

Pachatele vandalského činu policie zatím nevypátrala. V případě, že se to podaří, hrozí jim za trestný čin proti životnímu prostředí až rok vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám