Hlavní obsah

V Londýně znovuotevřou největší viktoriánský skleník světa

Novinky, ČTK, mšv

V sobotu se v britském hlavním městě znovuotevře velkolepá viktoriánská stavba. Elegantní skleník Temperate House v Kew Gardens, který je největším svého druhu na světě, procházel v uplynulých pěti letech velmi rozsáhlou rekonstrukcí. V minulosti byl mimo jiné domovem jedněch z nejvzácnějších a nejvíce ohrožených druhů rostlin, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Skleník prošel výraznou proměnou. Například byly nahrazeny rostliny, které dosahovaly až ke stropu.

Článek

Během náročné pětileté rekonstrukce se ze skleníku muselo rozebrat na 69 000 nejrůznějších částí, které byly posléze vyčištěny, opraveny nebo zcela nahrazeny. Kromě toho se ale také upravily rostliny v interiéru, z nichž už mnohé dosahovaly až do stropu a bránily tak většímu vstupu denního světla. Nově bude skleník domovem pro zhruba 10 000 rostlin, které z velké části tvoří různé druhy palem či kapradin.

Rostliny jsou roztříděny podle místa svého původu. Pocházejí z pásem, kde nejsou v přírodě vystaveny mrazu. Některé jsou mimořádné vzácné nebo velmi ohrožené a jejich pěstování v botanické zahradě je jediná možnost jejich záchrany.

Foto: Profimedia.cz

Při pětileté rekonstrukci se muselo rozebrat na 69 000 částí.

Mezi 1500 různými druhy je například i mimořádně vzácná rostlina zvaná píchoš Woodův, která je původem z Jihoafrické republiky, ale ve volné přírodě se už nevyskytuje. Existuje výlučně v botanických zahradách a u soukromníků. Strom dostal přezdívku „nejosamělejší rostlina světa“, protože existují pouze samčí exempláře — všechny jsou odnože toho z Kew, který se podařilo získat v polovině 19. století. Aby strom vytvořil semena, potřebuje samičí rostlinu.

Na sbírky ve skleníku v Kew dohlíží Scott Taylor, podle něhož se někteří zanícení fanoušci stále pokoušejí nalézt samičí rostlinu píchoše. Případ této rostliny podle Taylora dokazuje, že je u ohrožených rostlinných druhů nezbytné pěstovat „pojistnou” skupinu jedinců. „V případě některých rostlin, kterých už v přírodě existuje jen několik kusů, stačí jeden požár, jedno zemětřesení a zmizí,” řekl.

Nejdůležitější botanická instituce

Skleník je oblíbeným místem populárního britského přírodovědce Davida Attenborougha, popularizátora přírodovědných dokumentů. „Je to nejdůležitější botanická instituce na světě, ve světě botaniky zaujímá velmi zvláštní pozici. Navíc se jedná o dechberoucí místo,“ cituje Attenborougha Daily Mail. „Když jsem pracoval v kanceláři a propadl jsem depresím, chodíval jsem o víkendu do Kew Gardens, abych se zhluboka nadechl,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Poprvé se elegantní viktoriánský skleník otevřel roku 1862.

Bílý skleník se poprvé otevřel v roce 1862. Jeho nynější rekonstrukce vyšla na 41 miliónů liber, v přepočtu na 1,18 miliardy korun. Skleník bude pro veřejnost otevřen od soboty, vstupné je stanoveno na 16 liber (462 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám