Hlavní obsah

V Londýně roste nový druh největšího leknínu světa, objevili ho po 177 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královské botanické zahrady v Londýně se od minulého týdne pyšní novým unikátem. Odborníci zjistili, že jedny z místních obřích leknínů patří k novému a dosud nezmapovanému druhu, který je tím vůbec největším na světě. Dostal latinský název victoria boliviana, v divoké přírodě dokáže list dorůst do šířky přes tři metry.

Foto: Profimedia.cz

Největší druh leknínu dokáže ustát váhu nejméně 79 kilogramů.

Článek

Nový druh leknínu měla botanická zahrada, které se říká také Kew, ve své sbírce 177 let. Vědci se však mylně domnívali, že jde o viktorii královskou, jíž až dosud náležel titul největšího leknínu světa, uvádí server CNN. List viktorie bolivijské je však ještě širší, má i přes tři metry a dokáže unést váhu nejméně 79 kilogramů.

„Získání těchto dat a identifikování nového druhu viktorie je neuvěřitelným úspěchem pro botaniku, protože správné určení a zdokumentování druhové rozmanitosti je klíčové při jejím zachování,“ okomentoval expert na taxonomii a botaniku ze zahrad Kew Alex Monro.

Královské botanické zahrady v Londýně nyní jsou jediné místo na světě, kde mohou návštěvníci spatřit všechny tři druhy viktorií. To umožnilo také jejich detailní srovnání, které by ve volné přírodě nebylo možné, protože lekníny rostou na obrovských vodních plochách.

„Skoro dvě dekády jsem zkoumal každý jednotlivý obrázek divokých viktorií na internetu, což byl luxus, který si botanici z 18., 19., ale ani 20. století nemohli dovolit,“ uvedl jeden z členů odborného týmu Carlos Magdalena. „Během celého procesu jsem se mnoho naučil a za moji dvacetiletou kariéru v Kew jde o můj největší úspěch.”

Vůbec největším zástupcem nového druhu obřího leknínu se může pyšnit botanická zahrada La Rinconada v bolivijském městě Santa Cruz de la Sierra, kde listy dosahují šířky až 320 centimetrů, píše CNN.

Rostliny v nejjedovatější zahradě světa dokážou ublížit i na dotek

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám