Hlavní obsah

Rostliny v nejjedovatější zahradě světa dokážou ublížit i na dotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okrasné zahrady bývají často oblíbeným turistickým cílem. V britském Alnwicku rovněž jednu takovou mají, unikátní ale není svým vzezřením. Přezdívá se jí nejnebezpečnější zahrada světa, protože v ní lze spatřit jedny z nejjedovatějších rostlin vůbec. Kvůli tomu je neustále střežená a prohlídky jsou možné pouze s průvodcem.

Foto: Profimedia.cz

O nebezpečích zahrady vypovídá už samotná brána s lebkami.

Článek

Zahrada patří k místnímu zámku a už nápisy na masivní černé kované bráně naznačují, že o romantické růže tady skutečně nepůjde. „Tyto rostliny mohou zabíjet,“ varují cedule s lebkou a zkříženými hnáty.

V rozsáhlém parku, z nějž je veřejnosti přístupná jen část, mohou návštěvníci narazit například na jedovatý rulík zlomocný, bolehlav plamatý nebo bolševník velkolepý, který je známý jako invazivní rostlina i v České republice. Šťáva z jeho lodyh a listů může na světle způsobit i těžké poleptání kůže.

Zahrada je dílem Jane Percyové, vévodkyně z Northumberlandu. Manžel ji pověřil péčí o park poté, co mu zemřel bratr, píše server LadBible. „Zřejmě si myslel, že mne zahrada zabaví, vysázím si pár růží a hotovo,“ uvedla vévodkyně. Inspirována jedovatou zahradou italského rodu Medicejů se rozhodla vytvořit v Británii vlastní verzi. „Zdálo se mi to jako dobrý způsob, jak zabavit děti,“ míní šlechtična.

Foto: Profimedia.cz

Rostlin je zakázáno se i dotýkat. Některé mohou totiž člověka otrávit právě přes kůži.

Podle ní se ratolesti příliš nezajímají o léčivé účinky rostlin. Ty, které jsou schopné zabíjet, jsou pro děti mnohem více dramatické a poutavé. „Neobvyklé na tom je, že jsou to ty nejběžnější rostliny, o kterých lidé vůbec netuší, že to jsou zabijáci,“ vysvětluje Percyová. Je to třeba zmíněný bolševník, který sice není smrtelně jedovatý, ale při neopatrném sekání dokáže například poškodit zrak, pokud přijde do kontaktu s očima.

Zákaz dotýkání i čichání

Jedovatá zahrada je natolik nebezpečným místem pro neopatrné návštěvníky, že jsou prohlídky povolené pouze s průvodcem. Na rostliny je zakázáno sahat, samozřejmě je chutnat nebo čichat. I tak sem tam některý z turistů prý omdlí, když se až moc nadýchá silic z rostlin.

Podle serveru Atlas Obscura, jenž mapuje neobvyklé a často bizarní turistické atrakce po celém světě, je zahrada pod neustálým dohledem. Nacházejí se v ní i rostliny, z nichž pro některé vévodkyně potřebovala speciální vládní povolení, aby je mohla pěstovat. Jde například o konopí, různé psychotropní houby, durman či mák setý, z nějž se získává opium.

Foto: Profimedia.cz

V zahradě nechybí ani konopí nebo mák setý, ze kterého se získává opium.

„Nebezpečí, které tyto jedovaté rostliny představují, je velmi reálné (z některých se vám udělá nevolno nebo dokážou zabíjet jen skrze dotyk), některé rostliny jsou za mřížemi a zahrada je každý večer zabezpečena bránou,“ píše se na webových stránkách atrakce.

A která rostlina je osobním favoritem vévodkyně? Jde o brugmansie, česky též durmanovce, jimž se přezdívá andělské trumpety a které se někdy využívají jako halucinogeny. Následky takové otravy však mohou mít fatální následky. „Je to úžasné afrodiziakum, které vás zabije. Ale je to krásný způsob, jak zemřít, protože je celkem bezbolestný,“ dodala v nadsázce majitelka zahrady.

Nejhorší londýnská atrakce za miliony liber bude po půl roce srovnána se zemí

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám