Hlavní obsah

V Korutanech sezóna dovolených s létem nekončí

Právo, Jana Hanušková

Zvěřina vedle golfového hřiště, jelení carpaccio ve výšce 2000 metrů nebo houby připravené s vlastnoručně nasbíranými divokými bylinami. I tak si můžete vychutnat rakouské Korutany.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Millstätter See

Článek

Letní sezóna sice skončila, ale zábava u jezera Millstätter See ve spolkové zemi Korutany v Rakousku pokračuje. Až do 24. října tady místní turistická centrála představuje jedinečnou krajinu a její historii ve spojení s kulinářskými prožitky.

Millstätter See je se svými 12 kilometry délky a dvěma kilometry šířky druhé největší korutanské jezero a splňuje všechny nároky na jedinečnou dovolenou. Čistá jezerní voda plná ryb se za slunečného počasí ohřívá až na 26 stupňů a nad hladinou se zdvihají Millstätské Alpy vyzývající k pěším výletům a hledání granátů.

Také se tu dá jezdit na kole po rovině i na adrenalinových horských cestách, a když je náhodou ošklivo, mohou návštěvníci zajít třeba do 1. korutanského koupacího domu (Badehaus), který navazuje na tradici plavání, kdy do svých vil kolem jezera přijížděla už na konci 19. století mimo jiné rakouská aristokracie.

Stůl u granátové brány i na greenu

Akce nazvaná Krajina plná pochoutek – podzimní stůl prostřený kolem jezera Millstätte začíná každý čtvrtek v hotelu Mörisch v jednom z romantických míst u jezera, tedy v Seebodenu. Tady pokrmy připravuje šéfkuchař oceněný dvěma čepicemi Gault-Millau, který nikdy nezapomene sáhnout po regionálních produktech. V létě odběhne na zahradu natrhat jedlé kvítí, na podzim se zvěřina snoubí s výborným rakouským červeným vínem.

I když budova, kterou tady postavil finanční komisař, pradědeček dnešních majitelů, už v roce 1872 jako svoje letní sídlo, je dnes rekonstruovaná v moderním duchu, svůj historický ráz si zvenku udržela a stále se tu servíruje na drahém porcelánu. Hosté jedí stříbrnými příbory a personál má ty nejvybranější způsoby. Večeře začíná ve 20.00, cena za osobu je 75 eur (téměř 2100 korun).

Pátek 26. září je určen pro sportovněji založené labužníky. Setkání nazvané Prostřený stůl na pastvině je totiž vysoko v horách – u Granátové brány ve výšce 2000 metrů nad mořem. Jinak než pěšky to sem nejde, stoupání je strmé, a pokud je sluníčko, turisté se na cestičce bez jediného stromu doslova praží. Výsledný pohled z planiny, kde stojí jeden z millstätských symbolů – brána zasvěcená granátům, jež se původně těžily právě tady a putovaly na zpracování do Čech – ovšem stojí za to.

Foto: Roman Mašín, Právo

Granátová brána

Když je hezky, pod nohama máte jezero v plné kráse, když je zataženo, stoupající mraky z údolí připomínají dýmy valící se z pekelné výhně. Na labužnickou akci je naplánován čas od 10.00 do 16.00, na širokých stolech se podávají čtyři chody, mimo jiné granátové prkénko s carpacciem z jelena a tvaroh s divokými bylinami. Cena na osobu je 59 eur (zhruba 1600 korun).

Na statku i na zámku

Akce pak plynule dostává rustikálnější podobu; hodně divokého býlí s tvarohem nabízejí v Gasthofu Perauer (3. a 10. října) a v Bauernhofu Tafel (17. října). Na začátek října jsou plánované také procházky po loukách, podávají se v Peraueru například jelení kýta s kořenovou zeleninou, bylinkovou omáčkou a ořechovým štrúdlem.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Porcia ve Spittalu

Na závěr se labužníci přestěhují do renesančního zámku Porcia ve městečku Spittal. Kromě jídla podle starých francouzských receptů je připravena i živá muzika, výběr vín a je zde možnost si zatančit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám