Hlavní obsah

V Kataru otevřeli unikátní stadion. Je z kontejnerů a jde rozebrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katar bude letos hostit Mistrovství světa ve fotbale. Při této příležitosti vznikla nová hřiště, z nichž jedno je velmi neobvyklé. Stadium 974 je totiž poskládán z 974 přepravních kontejnerů, a jakmile soutěž skončí, bude moct být opět rozebrán. Tvůrci se inspirovali legem.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Kataru Dauhá (ilustrační foto)

Článek

Stadion stojí nedaleko přístavu v Dauhá a nabízí asi 40 tisíc míst k sezení. Tvoří ho ocelová konstrukce, zbytek jsou zmíněné přepravní kontejnery. Budovu tak lze rozložit a případně postavit jinde nebo ji přetvořit na několik menších stadionů, uvádí server Daily Mail.

Stadium 974 navrhla španělská architektonická firma Fenwick Iribarren a inspirací byla neznámější stavebnice na světě. Důvodem, proč tvůrci zvolili právě přepravní kontejnery, bylo snížení nákladů, ale také udržitelnost. Značně se totiž snížilo množství vygenerovaných materiálů a odpadu.

„Považujeme tento inovativní prostor za něco, co naprosto mění pravidla hry pro budoucí velké události. Je to skvělý příklad toho, jaký významný odkaz mistrovství zanechá,“ míní Hassan al-Thavádí, hlavní tajemník organizace, která zodpovídá za přípravu infrastruktury před fotbalovým pohárem.

Pro mistrovství světa vzniklo celkem osm stadionů po celém Kataru. Ostatní jsou nicméně už tradičnější stavby. Přesto však zaujmou neotřelým designem, například vlnitými střechami.

Singapurské letiště už není nejlepší na světě. Prvenství má Katar

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám