Hlavní obsah

V Kanadě letos neotevřou největší brusliště na světě, bylo příliš teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kanadě letos neotevřou největší brusliště na světě, které vzniká při zamrznutí osmikilometrového kanálu Rideau v Ottawě. Teploty byly totiž při letošní zimě příliš mírné, uvedly místní úřady. Doba, kdy je možné bruslit na kanálu v centru Ottawy, se v posledních desetiletích postupně zkracuje. Letos je to však poprvé, co sezona vůbec nezačne, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Na kluziště při příznivém počasí mířily denně tisíce lidí.

Článek

Aby bylo bruslení na kanálu v centru města bezpečné, musí na něm vzniknout alespoň 30 centimetrů vysoká vrstva ledu. To si vyžaduje, aby na alespoň 14 dnů teploty klesly na deset až dvacet stupňů pod nulu. Ottawa však letos zažila mírnou zimu. Průměrná lednová teplota činila v kanadském městě -5,9 stupně, zatímco v předchozích letech teploty v průměru klesly na -10,3 stupně.

„I přes všechny naše snahy nás počasí poprvé v dějinách přemohlo,“ uvedly ottawské úřady.

Brusliště začalo fungovat před zhruba 50 lety a stalo se vyhledávanou atrakcí pro místní a turisty. Každý den přitáhlo v průměru 22 tisíc lidí, píše AFP. V 70. letech se na něm začínalo obvykle bruslit na konci prosince, v posledních letech to je spíše na konci ledna. Sezona je tak prakticky poloviční. V 70. letech se na kanálu bruslilo v průměru 95 dnů, v současnosti je to zhruba 50.

Lyžování v rakouských Alpách. Saalbach nabízí promyšlené sjezdovky i zábavu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám