Hlavní obsah

V jihočínském městě mají kavárnu pojmenovanou po Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurací, které svým názvem odkazují k České republice, lze po celém světě najít spoustu. Že ale jeden takový podnik existuje také v dalekém jihočínském městě Kchun-ming, je přeci jen překvapením. V Číně totiž české výrobky či jakékoli odkazy na Česko prakticky vidět nejsou.

Foto: Lucie Mikolášková, ČTK

V jihočínském městě Kchun-ming na ulici je restaurace nazvaná Prague Café. Na stěnách uvnitř visí obrázky Pražského hradu a Karlova mostu. Kuchyně je mezinárodní, ale český pokrm v jídelním lístku není žádný.

Článek

Prague Café, tedy Pražská kavárna, leží přímo v centru Kchun-mingu, na velice živé ulici Wen-li Ťie, kde se nachází i další Západem inspirované hospody a bary. Na stěnách uvnitř visí obrázky Pražského hradu a Karlova mostu. A když host stoupá po schodech do prvního patra restaurace, míjí na zdi fotografii Franze Kafky.

Podnik je zařízen v západním kavárenském stylu: pohodlné sedačky s množstvím polštářků, dřevěné stoly, knihovny. Od baru se line vůně kávy a na pozadí tlumeně hraje hudba. Kuchyně je mezinárodní, nechybí hamburgery a hranolky, pizza, ale ani japonská či thajská kuchyně. Český pokrm v jídelním lístku není žádný, alespoň je však v nabídce piv český lahvový Budvar.

Majitelkou restaurace je Číňanka Jenny, která příběh stojící za vznikem podniku uvádí na první stránce jídelního lístku. Píše, že se před více než 20 lety v autobuse v Pekingu seznámila s jistou Češkou, jež byla vůbec první cizinkou, kterou ve svém životě potkala. Společně pak procestovaly Čínu, a když Jenny založila restauraci, pojmenovala ji na počest tohoto silného přátelského pouta po hlavním městě České republiky Praze.

Podnik navštěvují i kvůli kávě

První Pražskou kavárnu založila Jenny v historickém městě Li-ťiang v provincii Jün-nan a po úspěchu této restaurace spojené s hostelem založila další dva obdobné podniky v nedalekém městě Kchun-ming. Podle Jenny mají tyto restaurace poskytovat útočiště projíždějícím turistům. Doporučuje je většina západních internetových i tištěných průvodců a mají velmi dobré recenze od zákazníků.

Foto: Lucie Mikolášková, ČTK

Majitelka svůj podnik pojmenovala na památku svého přátelství s Češkou, první cizinkou, kterou ve svém živote potkala. Na snímku z 12. dubna 2017 jsou zaměstnankyně restaurace.

Ve všední den odpoledne je Pražská kavárna naplněna hosty jen zpola, většinu klientely tvoří ženy. Jedna Číňanka pije kávu, před sebou má rozložená skripta a studuje. U stolku opodál sedí trojice dalších mladých Číňanek. Říkají, že pracují nedaleko a do Pražské kavárny chodí, protože poskytuje příjemné posezení. Dívky znají Českou republiku i Prahu, vědí, že je v Evropě. Jedna z nich četla Kafku, dokáže dokonce vyjmenovat několik jeho děl. Nic dalšího je o Česku nenapadá.

Konverzaci komplikuje i fakt, že dívky, stejně jako naprostá většina Číňanů, téměř vůbec nejsou schopny komunikovat v angličtině. Servírka říká, že v restauraci pracuje jednak kvůli sympatickému prostředí, jednak proto, že má ráda kávu. Pití kávy v Číně stále ještě není rozšířené, Číňané tradičně pijí čaj, průměrná roční spotřeba kávy na obyvatele je v Číně pouhých pět šálků.

Dostat klasickou černou kávu je možné prakticky jen v luxusním hotelu. A to i přes to, že Kchun-ming je metropolí provincie Jün-nan, kde se kromě proslulých čajových plantáží produkujících čaj pchu-er stále více rozrůstají také plantáže kávové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám