Hlavní obsah

V Javoříčských jeskyních se chystají probouzet netopýry. Je jich tu u nás nejvíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Javoříčko

Jeskyně v Javoříčku nedaleko Bouzova na Olomoucku mají v oblibě netopýři. Zimuje jich tu pravidelně nejvíce v celé České republice, řádově jde o tisíce jedinců několika druhů. Primát jeskyní potvrdilo i poslední zimní sčítání.

Foto: Martin Koudelka/ SJČR

Návštěvníci mohou v Javoříčských jeskyních spatřit hlavně na podzim a zjara množství netopýrů.

Článek

Nyní jejich správa ve spolupráci s partnery chystá pro návštěvníky tematické prohlídky, při nichž se mají netopýři symbolicky probouzet. Uskuteční se v sobotu 23. března. Novinkám to sdělil vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka.

První zmínka o netopýrech v této lokalitě pochází od pražského zoologa – entomologa a zakladatele chiropterologie Friedricha A. Kolenatiho z roku 1856. Popisuje, že mu netopýry z „vápencové jeskyně u Bouzova“ 16. ledna dodal lesní geometr Schrodt.

Foto: Martin Koudelka – SJČR

Mezi létajícími savci zimujícími v Javoříčských jeskyních jsou i netopýři velcí.

Odborníci létající savce v podzemí pod národní přírodní rezervací Špraněk systematicky monitorují již 35 let. Letos se v lednu zapojilo do pravidelného zimního sčítání netopýří populace v celém rozsáhlém téměř šest kilometrů dlouhém systému Javoříčských jeskyní celkem třináct sčitatelů. Napočítali přitom 6637 zimujících letounů sedmi druhů.

Mají tu ideální podmínky

„Nejpočetnějším byl vrápenec malý s počtem 6433, dalšími druhy byli netopýr brvitý, netopýr velký, netopýr vodní, netopýr Brandtův, netopýr řasnatý a netopýr ušatý. Početnost je srovnatelná s rekordním rokem 2022 a Javoříčské jeskyně se mohou i nadále pyšnit titulem největší známé zimoviště letounů na území České republiky,“ uvedl Koudelka.

Foto: Martin Koudelka – SJČR

V Javoříčských jeskyních pobývá i netopýr brvitý.

To, že si létající savci Javoříčské jeskyně oblíbili, je podle něj díky tomu, že jim nabízejí příznivé podmínky k zimování. Tedy optimální teplotu a vysokou vlhkost vzduchu. Pro populaci netopýrů je však důležité rovněž to, jaké mají podmínky i mimo zimu. Třeba na půdách budov v okolí zimoviště, kde samice přivádějí v létě na svět mláďata.

„Obecně platí, že dostatek potravy a vhodných prostorových úkrytů v letním i zimním období je pro populace těchto živočichů nutným předpokladem k úspěšné reprodukci a nárůstu početnosti v regionu,“ zdůraznil Koudelka, který je zřejmě největším odborníkem Správy jeskyní České republiky (SJČR) na netopýry. Jejich sledování a výzkumu se věnuje na dvě desítky let.

Foto: Martin Koudelka – SJČR

Javoříčské jeskyně jsou proslulé bohatou a pestrou krápníkovou výzdobou. Loni si je prohlédlo 41 385 návštěvníků.

Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco zajímavého o tajemných netopýrech a vidět je zblízka, chystají v Javoříčských jeskyních na 23. března tematicky zaměřené prohlídky nazvané Probouzení netopýrů se začátky v 10 a 13 hodin.

„Návštěvníci se při nich seznámí s množstvím zajímavostí ze života těchto nočních létajících savců i s tím, jak vypadá jejich odborný výzkum,“ sdělil Novinkám mluvčí SJ ČR Pavel Gejdoš s tím, že akci připravuje Správa jeskyní České republiky ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Uskuteční se za každého počasí. „Je však dobré nezapomenout na teplé oblečení. V jeskyních je celoroční konstantní teplota osm stupňů Celsia a zájemci tam stráví necelé dvě hodiny,“ upozornil Koudelka. Kapacita jeskyní je omezena, proto je třeba se na prohlídky předem objednat.

Hledá se jméno pro pravěkou dívku z Mladečských jeskyní

Koktejl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Javoříčské jeskyně

Reklama

Výběr článků

Načítám