Hlavní obsah

V Egyptě otevřeli tři tisíce let starou poutní cestu. Spojuje proslulé chrámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Egyptě ve čtvrtek odhalili další zrekonstruovanou památku. Je jí tři tisíce let stará poutní cesta, která v minulosti spojovala Luxorský chrám a Karnak. Má se za to, že takzvanou Promenádu sfing využívali poutníci proudící mezi svatostánky, v nichž uctívali svá božstva. Otevírací ceremoniál doprovodil velkolepý kostýmovaný průvod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egypt oživil starou promenádu z Luxoru do KarnakuVideo: Reuters

 
Článek

Takřka tři kilometry dlouhá promenáda je lemována sochami sfing a beranů, i proto se jí přezdívá také Cesta beranů. Nebo i Cesta bohů. Tak či tak, spojovala dva významné chrámy v někdejším staroegyptském městě Veset a posledních 50 let se tu prováděly archeologické vykopávky, uvádí server Daily Mail.

Nyní je cesta spojující chrámy oficiálně otevřená a úřady doufají, že na další významnou památku staroegyptské historie nalákají turisty.

K oslavám hojnosti

Nejstarší pozůstatky podél promenády nechala údajně zbudovat královna Hatšepsut, jediná egyptská panovnice užívající titul faraon. Stáří těchto ruin se datuje do období kolem roku 1400 před naším letopočtem.

Podle hieroglyfů na jedné ze zdí chrámu byla promenáda v minulosti dějištěm svátku zvaného Opet. Během něj se oslavovala hojnost, když rozvodněný Nil zaplavil pole, píše agentura Reuters. Pořádaly se průvody a tančilo se — stejně tak při čtvrtečním oficiálním otevření památky, kterému dominovala velkolepá show i se staroegyptskými kočáry a tanečníky v kostýmech.

Promenáda sfing není v poslední době jedinou památkou, kterou v Egyptě zpřístupnili turistům. V září se vůbec poprvé otevřela také hrobka faraona Džosera v Sakkáře, kde však panovníkovo tělo nakonec nespočinulo. I tak však návštěvníky uhrane bohatá výzdoba i množství hieroglyfů na zdech.

Září jako nová. V Egyptě poprvé zpřístupnili hrobku faraona Džosera

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám