Hlavní obsah

V Číně vyroste kopie Shakespearova rodného domu. Prý tahák na turisty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané jsou bez nadsázky mistry v kopírování různých známých staveb. Mají Eiffelovku, Tower Bridge, ale i Benátky s Dóžecím palácem nebo rakouskou vesničku Hallstatt. V portfoliu jim ale, zdá se, chybělo rodiště nejslavnějšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. V nově vznikajícím městě San Weng proto vyroste mimo jiné jeho rodný dům. Podle úřadů má jít o tahák na turisty, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Shakespearův rodný dům ve Stratfordu. Ilustrační foto

Článek

Malý Stratford nad Avonou, odkud britský dramatik pocházel, vyroste na předměstí Fu-čou. Překlad názvu San Weng je Tři mistři, nová čtvrť chce totiž kromě Shakespeara připomenout také Miguela de Cervantese a čínského autora jménem Tchang Sien-cu, kterému se občas říká Shakespeare Východu. Kromě Shakespearova rodného domu má v Číně vyrůst také dům, ve které dramatik strávil posledních 19 let svého života.

Kulturní a turistické oddělení města Fu-čou podepsalo dohodu s organizací, která spravuje Shakespearovu pozůstalost, tedy tu movitou — domy a místa s ním spojená či různé sběratelské předměty. Společnost umožnila stavbu obou kopií a bude dohlížet na to, aby se věrně podobaly originálům. To bude ovšem poněkud těžké, protože dům, ve kterém trávil Shakespeare konec života, už nestojí. V roce 1759 ho totiž nechal stratfordský reverend Francis Gastrell zbourat.

Kopie bude nicméně vycházet z archeologických nálezů a dochovaných dokumentů. Plán má prohloubit spolupráci mezi Velkou Británií a Čínou a do San Wengu by měl nalákat turisty. Tedy především ty východní, pro které je to do Anglie trochu z ruky, ale již se přesto zajímají o dílo slavného dramatika.

V Číně stojí také velká replika neurčitého anglického městečka. V něm tvůrci okopírovali tradiční tudorovskou architekturu. Nese název Thames Town, při čemž Thames je anglický název řeky Temže. Podobně jako San Weng mělo být městečko turistickou atrakcí, ale i novým zajímavým místem k nastěhování. Místo toho ovšem zeje prázdnotou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám