Hlavní obsah

V Číně chtěli propagovat krásy země. Použili k tomu záběry ze Švýcarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská státní agentura China Daily má z ostudy kabát. Snažila se totiž ukázat přírodní krásy země pomocí videa, které čínskou krajinu vůbec nezachycovalo. Záběry ve skutečnosti patřily švýcarským Alpám a vesničce Brienz, čehož si lidé na sociálních sítích rychle všimli. Příspěvek agentury na Twitteru posléze zmizel.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská vesnice Brienz

Článek

China Daily chtěla pomocí záběrů ukázat, jakou oslnivou krajinou Čína disponuje. „Nechtěli byste navštívit tuto poklidnou oázu a vychutnat si společný čas na hraní s vaším psem v městečku, které sedí na úpatí hory?“ napsala agentura ve snaze o přitáhnutí pozornosti. Příspěvek doplnila ještě hashtagem Glamor China, tedy půvabná Čína.

Lidé si ale záhy všimli, že něco nehraje. Krátký klip byl totiž vystřižen z dubnového videa švýcarské fotografky Sylvie Michelové, která v Brienzu bydlí, uvádějí servery Unilad a Coconuts. Záběry byly dokonce zrcadlově převrácené a opatřené vodoznakem, aby vzbudily větší autenticitu.

Autorka se proto ozvala. „Mně a Švýcarsku jste ukradli video. Měli byste tento tweet smazat,“ napsala Michelová a v komentářích u původního videa doplnila, že už informovala Twitter.

Agentura China Daily příspěvek následně skutečně smazala. To už si z ní ovšem někteří uživatelé utahovali a pranýřovali ji za plagiátorství. „Švýcarsko je nedílnou součástí Číny, protože je tisíce let na stejné kontinentální ploše,“ uvedl jeden komentující ironicky.

Jiný se zase podivoval nad tím, jak domy ve videu vůbec nepůsobí asijsky. „V Číně jsou bezesporu mnohé krásné horské vesnice, ale tahle není jedna z nich,“ napsal.

Sama Michelová může ze situace ale nakonec těžit. Bizarní událost totiž k jejímu původnímu videu přitáhla další pozornost.

Noc na čínském Titaniku? Za tři tisíce není problém

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám