Hlavní obsah

V Českém Švýcarsku otevřeli stezku po původní obchodní trase

V národním parku České Švýcarsko se v sobotu otevřela nová naučná stezka po původní obchodní trase spojující Čechy a Sasko. Turisté se na 12 zastávkách seznámí s historií důležité cesty a migračního koridoru mezi Českým a Saským Švýcarskem. Očekává se, že v létě se na takzvanou českou silnici vydají tisíce lidí z tuzemska i Německa, uvedl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Foto: Profimedia.cz

Naučná stezka vede v blízkosti skalního hradu Šaunštejn.

Článek

Naučná stezka vede z Vysoké Lípy od rozcestí pod skalním hradem Šaunštejn do Zadních Jetřichovic na hranici s národním parkem Saské Švýcarsko. Tematicky jsou jednotlivá zastavení věnována dávné historii, kdy údolí bylo migračním koridorem pro zvěř, na kterou tam v době kamenné číhali lovci, až po mladší dobu, kdy se z trasy stala důležitá obchodní stezka.

Prostřednictvím interaktivně ztvárněných soch a panelů se lidé dozví podrobnosti o vzniku osady Zadní Jetřichovice, na jejímž místě jsou dodnes patrné stopy po původních obydlích. Nejmladší část historie zastupuje uhlířova chaloupka, známá kulisa z pohádky Pyšná princezna.

Náklady na vytvoření naučné stezky činily podle informací správy parku 1,15 milionu korun, z toho 977 000 pokryla státní dotace.

Učiněna protierozní opatření

Vydat se mohou turisté v Českém Švýcarsku také po opravené trase přes Kyjovský hrádek. Správci sjednotili ráz stezky tak, aby odpovídal stylu z přelomu 19. a 20. století. „Provedli jsme na této velice úzké pěšině protierozní opatření, protože stoupla za poslední dekádu návštěvnost téměř o 50 procent, což začalo mít dopad na krajinu,” uvedl Salov.

Návštěvníci najdou na cestě například nové žebříky. Ročně přes Kyjovský hrádek projde 30 000 návštěvníků. Tisíce lidí by se mohly podívat do Českého Švýcarska přes léto. O návštěvnické sezoně bude podle Salova rozhodovat hlavně počasí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám