Hlavní obsah

V Británii otevřeli nejmenší muzeum světa, je v telefonní budce

Novinky, mšv

Jedna z typicky červených britských budek začala ve vesničce Warley plnit nový účel. Stala se muzeem, které je v současnosti tím nejmenším známým na světě. Jediná „místnost“ ve své první expozici mapuje historii obce, předměty se však mají měnit každé tři měsíce, napsaly portály Daily Mail a Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Projekt má podle tvůrců, kterými jsou lidé z lokální obecní asociace, zatím velmi dobrou odezvu. „Bydlím o pár domů dál a zahlédla jsem, kolik lidí se už přišlo na nové muzeum podívat,“ tvrdí jedna z členek Kathryn Gallagherová. „Nápad přišel úplně sám. Přemýšleli jsme, co s budkou uděláme a pak nás to trklo,“ dodala.

Expozice prozatím ukazuje historii vesničky, která se nachází nedaleko Halifaxu v anglickém hrabství Yorkshire. Předměty pocházejí od lokálních obyvatel, jsou mezi nimi staré fotografie, osobní věci, klenoty nebo kusy oděvů. Výstava se ovšem bude každé tři měsíce měnit a do budoucna by tedy neměla odkazovat pouze k lokální historii.

Zápis do knihy rekordů

Obecní asociace také potvrdila, že budka dostane i zápis v Guinnessově knize rekordů jako nejmenší muzeum na světě. „Máme vážně skvělé odezvy, lidé nám říkají, že něco takového ještě neviděli,“ tvrdí předsedkyně Eliana Baileyová. Do muzea totiž může vstoupit vzhledem k omezenému prostoru jen jedna osoba.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno 8. října a veřejnosti ho odhalil tamní starosta. Nemuselo by být ovšem jediné, které se v hrabství objeví. Britské telekomunikace totiž „uvolnily“ v regionu celkem 40 nevyužívaných budek, protože podle jejich průzkumu je v celé zemi používá pouze sedm procent obyvatel.

Červené telefonní budky, které se staly neodmyslitelným symbolem Británie, by tak mohly najít svůj nový účel a být i nadále jejími ikonami.

Reklama

Výběr článků

Načítám