Hlavní obsah

V Brazílii vyrostla obří betonová vulva. Zamýšlenou diskusi vyvolala okamžitě

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brazilské krajině se skví nová socha, která ihned vyvolala kontroverzi. Jde totiž o 33 metrů dlouhou rudou plastiku nápadně připomínající vulvu. Podle její autorky Juliany Notariové je záměrem díla vyvolat diskusi o vztahu mezi přírodou a kulturou v západní společnosti, která je falocentrická a antropocentrická, tedy silně zaměřená na člověka, zejména pak na maskulinní hodnoty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Socha připomínající vagínu vzbuzuje v Brazílii kontroverzní reakceVideo: Reuters

 
Článek

Skulptura nazvaná Diva se nachází v přírodním uměleckém parku Usina de Arte v severovýchodním brazilském státě Pernambuco. Na jejím vytvoření pracovalo více než 20 mužů, plastika je 16 metrů široká a šest metrů hluboká. Kromě již zmíněného má poukázat na genderovou problematiku, uvádí server CNN.

Plastika je nejnovějším dílem z autorčiny série metaforicky vyobrazující rány ve společnosti. „Jde o jednu z největších ran, kterou jsem vytvořila. Je ovšem pořád mnohem menší ve srovnání s traumaty, které způsobilo otroctví, nechráněné pracovní pozice a další násilnosti,“ vysvětlila Notariová.

Bojovat s patriarchátem

Diskusi vyvolala socha prakticky ihned, na sociálních sítích se spustila doslova smršť. Kritici nepovažují plastiku za umění. „Pohlavní orgány nebyly vytvořeny k tomu, aby byly obdivovány, natož nazývány uměním,“ cituje CNN jednoho z uživatelů. „Je to nevkusné a beze smyslu. Udělala jste to, protože jste věděla, jakou kritiku to vyvolá a chtěla jste publicitu.“

K plastice se vyjádřil také brazilský filozof Olavo de Carvalho, který je podle CNN často uváděn jako zdroj ideologické inspirace pro současného prezidenta Jaira Bolsonara. Ten na Twitter v reakci napsal vulgární komentář zmiňující ženské i mužské genitálie.

Jiní dílo naopak vyzdvihli. Mezi nimi třeba filmový režisér Kleber Mendonça Filho. „Gratuluji Julianě Notariové k tomu, že zapojila muže, aby vytvořili třicetimetrovou vagínu během Bolsonarovy vlády. Reakce na dílo jen odrážejí jeho úspěch,“ napsal režisér na Twitteru.

V Dánsku vysílají dětský pořad o muži s gigantickým penisem

Koktejl

Samotnou umělkyni některé reakce zaskočily. Je si vědoma, že jde o působivé dílo, nikdy by ji ovšem prý nenapadlo, že vůči němu lidé pocítí nenávist do takové míry, že svými příspěvky zaplaví sociální média. „Diva představuje možnost, která narušuje brazilskou strukturu patriarchátu, jenž je neustále přiživován Bolsonarem a jeho krajně pravicovým a nenávistným diskursem,“ uvedla umělkyně pro CNN.

Server připomíná, že brazilský prezident je znám svým machistickým přístupem k ženám. V jeho hledáčku jsou rovněž umělci. V prosinci 2019 jeden z prezidentových sympatizantů prohlásil, že poslech rockové muziky může lidi přivést k drogám, sexu, potratům a satanismu.

V Amazonii zmizel prales o rozloze větší než ostrov Jamajka

Svět

Anketa

Považujete sochu ženských genitálií za umění?
Ano
25,5 %
Ne
71 %
Nemám názor
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22788 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám