Hlavní obsah

V bratislavském Pisztoryho paláci dohlédne na svatby Lenin

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Na šťastná manželství některých Bratislavanů bude symbolicky dohlížet vůdce proletariátu Vladimír Iljič Lenin. Vedení městské části Staré Město chce totiž oživit honosný Pisztoryho palác, v němž sídlilo za socialismu Leninovo muzeum, a mohly by se zde konat také svatby.

Pisztoryho palác v Bratislavě Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Na první pohled je jasné, že palác potřebuje rekonstrukci. Pro jeho rozlehlost to určitě nebudou malé peníze.

Do správy bratislavského Starého Města se palác dostal až v roce 2010. Vedení městské části se snaží o záchranu této architektonické památky. Táňa Rosová, starostka této městské části, si dobře uvědomuje, že rekonstrukce se neobejde bez značných finančních prostředků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Za socialismu v objektu sídlilo Muzeum V. I. Lenina.

„Zatím peníze nemáme, takže máme dvě možnosti. Čekat a sledovat, jak palác chátrá, nebo hledat postupné kroky, jak ho začlenit do života města bez komplexní rekonstrukce. Vydali jsme se druhou cestou a postupujeme krok za krokem,“ řekla Právu. Na obnovu stavby by se měly využít prostředky z norského finančního fondu.

Nejdřív Hitler, pak sliby pionýrů

Palác dal postavit v roce 1890 bratislavský (tehdy prešporský) lékárník Felix Pisztory. Dnešní Štefánikova ulice byla tehdy luxusním bulvárem, který spojoval centrum města s železničním nádražím.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Leninovo muzeum tu vzniklo v roce 1954.

Domy si zde stavěli bohatí měšťané a šlechta. Lékárník pěstoval v rozlehlé zahradě za svým sídlem léčivé rostliny. Za druhé světové války sídlilo v paláci velvyslanectví Německé říše a v 1954 zde vzniklo Leninovo muzeum.

Historickou výzdobu v místnostech překryli uměle sníženými sádrokartonovými stropy. Štuky a kazetové stropy byly nahrazeny propagandistickými hesly a fotografiemi z historie dělnického hnutí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Palác nechal postavit v roce 1890 bratislavský lékárník Felix Pisztory.

Muzeum povinně navštěvovala především školní mládež. Konaly se zde například sliby pionýrů, různé konference, přednášky a projekce. Dodnes je možné na zdích přečíst socialistická hesla a jsou zde vidět komunistické symboly.

Sádrokarton ukryl cenné fresky

Překrytí sádrokartonem, které se zdálo necitlivé, v konečném důsledku zachránilo původní výzdobu některých místností.

Po roce 1989 zde restaurátoři objevili původní nádheru. Nejhezčí místnosti se dodnes mohou pochlubit kazetovými nebo pozlacenými stropy, pod sádrokartonem zůstaly zachované i fresky a alegorické výjevy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nejhezčí místnosti se dodnes mohou pochlubit kazetovými či pozlacenými stropy.

Po roce 1989 se palác dočkal nového využití – jako Dům zahraničních Slováků. Od roku 2005 je budova opuštěná. Poslanci bratislavského Starého Města před časem rozhodli, že palác ve spojení s občanským sdružením Via Cultura oživí.

Starostka této části slovenské metropole věří, že skvost architektury se podaří zachránit a využít pro kulturní účely. Zatím se podařilo uklidit vnitřní prostory a v paláci se už uskutečnily první společenské akce. „V září loňského roku se v paláci uskutečnil Design víkend. Byla to pozoruhodná mezinárodní akce, která se zopakuje i letos. Vystavovali zde umělci z celé Evropy,“ uvedla Rosová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Táňa Rosová, starostka bratislavského Starého Města.

Hlavním partnerem pro organizaci společenských a kulturních akcí se stalo občanské sdružení Via Cultura, které reprezentuje například bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová. „Ve spolupráci s filmovým ústavem bychom zde chtěli umístit například DVD kino,“ uvedla Rosová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám