Hlavní obsah

V Anglii postaví nejhlubší bazén na světě. Běžná veřejnost se do něj však nepodívá

Velká Británie si přiřkne nové prvenství. V hrabství Cornwall totiž vznikne nejhlubší bazén na světě. Ponese název Blue Abyss neboli Modrá propast a bude mít rovných 50 metrů. To je o pět víc, než má aktuální držitel rekordu, kterým je bazén DeepSpot v Polsku. Běžní návštěvníci mají ovšem smůlu, Blue Abyss bude určen především pro výzkum a výcvik.

Foto: Profimedia.cz

Bazén vznikne v anglickém hrabství Cornwall.

Článek

Bazén Blue Abyss postaví stejnojmenná společnost, jakmile dostane povolení. Místo je už však vybrané, zařízení vyroste v areálu letiště Cornwall Airport Newquay. Obří nádrž pojme 42 tisíc kubických metrů vody, což z ní podle serveru Daily Mail udělá také vůbec největší bazén na světě.

Návštěvníci z řad běžné veřejnosti mají ovšem smůlu. V bazénu se nevykoupou. Sloužit totiž bude pro výzkum a testování různých technologií, ale také pro výcvik specialistů z řad bezpečnostních složek, expertů na podvodní ekosystémy a podobně.

Pro výcvik astronautů

Stavba bazénu by měla podle společnosti zabrat kolem 18 měsíců a hotovo by mohlo být už v roce 2023. Zařízení nabídne na 160 pracovních pozic a do lokální ekonomiky prý napumpuje ročně osm milionů liber (přes 237 milionů korun).

Projekt má rovněž podporu britského astronauta Tima Peaka, který v roce 2015 strávil půl roku na Mezinárodní vesmírné stanici. „Jsem hrdý na to, že mohu být součástí a jsem potěšen tím, že projekt učinil první významný krok,“ komentoval Peake oznámení o výstavbě. „Cornwall je pro Blue Abyss skvělým domovem, jde o region s velkým potenciálem,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Bazén poslouží i pro výcvik astronautů.

Že se součástí týmu stal právě Peake není náhoda. Bazén totiž poslouží i pro výcvik astronautů, má jít o první komerční tréninkové centrum. Voda totiž simuluje stav beztíže ve vesmíru. V instituci se pak mají budoucí kosmonauti učit i zvládat výškovou nemoc a podobně.

Aktuálně se nejhlubší bazén světa nachází v polské obci Mszczonów, měří 45 metrů. Otevřel se teprve loni na podzim. Do té doby držel prvenství bazén v italském městečku Montegrotto Terme, jenž je o zhruba pět metrů mělčí.

V Londýně otevřou první „vznášející se“ bazén na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám