Hlavní obsah

Účinky azorských horkých pramenů potěší zevně i vnitřně

Novinky, Kateřina Francová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve východní části největšího Azorského ostrova São Miguel leží rozlehlá kaldera spící sopky Furnas. Na jejím dně stojí stejnojmenné oblíbené lázeňské městečko, kam místní i turisté míří jak za krásnými přírodními sceneriemi, geotermálními vřídly a minerálními prameny, tak i za místní vyhlášenou specialitou cozido das caldeiras.

Foto: Kateřina Francová

Do oblasti Furnas míří turisté kvůli přírodním krásám, ale i jedné gastronomické specialitě.

Článek

Cozido das caldeiras nebo také cozido das Furnas je unikátní pokrm a opravdová lahůdka, hlavně pro všechny masožravce. Nikde jinde na ostrově tuto specialitu nelze ochutnat, jen ve Furnas. Důvodem je specifický způsob přípravy, ke které je využíváno geotermální teplo vycházející z nitra země. Vyhlášené jídlo se vaří pod zemí v poli sopečných fumarol na místě zvaném Caldeiras da Lagoa das Furnas.

Restaurace nebo i jednotlivci zde vkládají do vyhloubených jam v zemi velký hrnec s různými druhy masa, klobásek a zeleniny, přikryjí ho plátnem a jámu zakryjí dřevěným poklopem a zahrnou hlínou. A pak již jen čekají pět až sedm hodin, než se pod zemí vše uvaří.

Foto: Kateřina Francová

Na několika místech, jako třeba v Caldeiras da Lagoa das Furnas, můžete být svědky silné geotermální činnosti.

Foto: Kateřina Francová

Připravit cozido das caldeiras trvá až sedm hodin.

Pokud budete chtít cozido das caldeiras ochutnat, je jistější rezervovat si porci ve vybrané restauraci den předem. Je o ně totiž značný zájem.

Chůze po sopečné půdě

Caldeiras da Lagoa das Furnas není jediným místem, kde lze spatřit mocné geotermální síly spící sopky. Druhým a rozlehlejším místem sopečných fumarol a vřídel je oblast Caldeiras na severovýchodním okraji městečka Furnas. Zde nad město z nitra země stoupá hustý bílý dým a vzduch je prosycen typickým sirným odérem připomínajícím zkažená vejce.

Chodníky a stezky vedou kolem bublající vody vřídel, otvory v zemi proniká syčení a horká pára. Pod nohama zde dřímají mocné přírodní síly. Čas od času se objeví nový průduch a jiný třeba zmizí. Kromě fumarol a vřídel tu ze země vyvěrá i množství minerálních pramenů. Ve Furnas jich jsou desítky a jsou jedinečné svou rozmanitostí. Některé prameny jsou teplé, jiné studené, rozdílné je také množství minerálů ve vodě i její chuť.

Foto: Kateřina Francová

Oblast je proslulá i několika minerálními prameny. Ne všechny jsou ale vhodné k pití.

A ne všechny prameny jsou vhodné k pití. Třeba pramen s názvem Água santa neboli svatá voda, je tak horký a smrdí po síře, že by se jej snad nikdo nenapil. Naopak velmi chutný a mezi místními populární je minerální pramen Nascente da Água Azeda do Rebentão. Nejeden návštěvník si tuto kyselku odváží v láhvi.

Relax v pramenech

Díky množství termálních pramenů a jejich léčivým účinkům se z Furnas stalo oblíbené lázeňské letovisko, kam lidé míří již od 18. století. Ve městě se nacházejí dvě místa, kde si lze blahodárnou koupel v termální vodě plné minerálů užít.

Foto: Kateřina Francová

Projdete se také kolem vřídel.

Známější a větší jsou termální lázně v rozlehlém parku Terra Nostra v centru Furnas. Park s nádhernou botanickou zahradou plnou exotických rostlin a bazénem s okrově zbarvenou termální vodou byl veřejnosti otevřen v 18. století. Dnes je součástí hotelu, ale nejen hoteloví hosté mohou své tělo ponořit do léčivé termální vody bohaté na železo a minerály. Přes den je park přístupný i veřejnosti.

Menší termální lázně Poça da Dona Beija leží u svahu na jihozápadním okraji městečka. Teplota vody v pěti moderně upravených bazéncích obklopených zelení se pohybuje mezi 28 a 39 stupni Celsia. Koupel v termální vodě zde prý pomáhá při revmatických a kožních potížích. Návštěvníci zde mohou v horké vodě relaxovat i po západu slunce, což je kratochvíle jako dělaná pro romantiky.

Foto: Kateřina Francová

Odpočinek nabízejí dvě lázeňská zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám