Hlavní obsah

U vody bylo v létě prázdno, lákala městská turistika

Právo, ČTK, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným...“ S povzdechem Vančurova lázeňského Antonína Důry by se ztotožnili i současní provozovatelé koupališť. Pro ně nebyla právě končící sezóna nic moc, řadě jiných turistických cílů ale rozmarné počasí naopak pomohlo.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Koupaliště letos nezažila dobrou sezónu. Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s loňským tropickým létem klesaly provozovatelům koupališť tržby až o desítky procent. Například do areálu v Hlučíně u Ostravy loni přišlo 43 000 lidí, letos jen 13 000. V jihlavském Vodním ráji, největším akvaparku Vysočiny, se do středy vystřídalo zhruba 25 000 lidí, v porovnání s počty během loňských veder necelá polovina. Podobné výsledky hlásí třeba i koupaliště ve Zlíně nebo Ostrožské Nové Vsi.

„Jsme na padesáti procentech loňské návštěvnosti,“ řekl Právu Jaroslav Moravec, vedoucí oblíbeného koupaliště v Rokycanech. „Zatímco minulý červenec přišlo skoro 28 000 lidí, letos jen něco málo přes 16 000. A srpen je ještě horší. Minulý rok jsme v něm měli více než 16 000 návštěvníků, k letošnímu k 22. srpnu jich bylo necelých 5000,“ konstatoval Moravec.

V areálu přitom před sezónou přibyla nová lákadla včetně toboganu. „Můžete mít atrakce, jaké chcete, když není sluníčko, je všechno marné, v některých dnech nepřišla ani noha, někdy jsme raději vůbec neotevřeli,“ podotkl Moravec. Slabší sezónu hlásí i třeba plavecký komplex v Plzni na Slovanech.

Více táhly zoologické zahrady

Proměnlivé počasí bez dlouhých veder naopak většinou svědčí městské turistice, návštěvnosti památek, zoologických zahrad nebo jiných turistických cílů. Letošní rok nebyl výjimkou. Zoo ve Zlíně letos přepsala návštěvnický rekord pro červenec, více lidí přišlo i do zoo v Jihlavě, Liberci nebo Plzni.

„V červenci jsme prodali 84 000 vstupenek, o 13 000 více než loni, a vypadá to, že lepší bude i srpen,“ sdělil mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Zdá se, že přibyli zejména turisté z Německa.

„Kromě zajímavých mláďat a nových expozic nám pomáhá i počasí – minulý rok nám uškodil extrémní počet horkých dní,“ uvedl Vobruba. Že by útok na pět let starý rekord, kdy přišlo přes 460 tisíc návštěvníků? „To nevíme, ale tento rok bude určitě patřit k nejlepším,“ dodal Vobruba.

V červenci jsme prodali o 13 000 vstupenek více než loni
Martin Vobruba, mluvčí plzeňské zoo

Zájem byl také o hrady a zámky, loňské výsledky zlepšili například na Buchlově, Kašperku, Buchlovicích a dalších místech. Podobné to bylo i s atraktivními místy v přírodě, jako je jeskyně a propast Macocha. Nedaleko ní využívaly stovky lidí denně nově otevřené singletraily pro horská kola.

Za aktivním i pasivním sportem letos mohli zájemci do jižních Čech, kde na ně v Lipně nad Vltavou čekal olympijský park. Za dva týdny ho navštívilo téměř 350 000 lidí, což z něj zřejmě udělá nejvýznamnější turistickou atrakci Jihočeského kraje letošního léta. Více lidí díky němu navštívilo i okolní obce.

Reklama

Výběr článků

Načítám