Hlavní obsah

U pražského letiště se usídlili dinosauři. Nové muzeum láká na originální kostry i modely

Na dobrodružnou cestu do pravěku vezme zájemce nové Dinosauria Museum Prague, které 4. října otevřelo v Tuchoměřicích nedaleko ruzyňského letiště. Na návštěvníky čekají mimo jiné až 24 metrů dlouhé a 154 milionů let staré kostry dinosaurů.

U pražského letiště se usídlily dinosauři. Nové muzeum láká na originální kostry i modelyVideo: Novinky

 
Článek

Kromě toho jsou v muzeu k vidění realistické modely tyranosaura rexe či největšího létajícího ptakoještěra v životní velikosti, virtuální realita, sbírka více než šesti tisíc zkamenělin a minerálů či galerie nejznámějších českých tvůrců paleoartu Zdeňka Buriana, Karla Zemana a Jana Sováka.

„Desítky a stovky milionů let staré originální kostry jsme propojili s nejmodernějšími technologiemi a vytvořili muzeum, které patrně nemá ve světě srovnání,“ říká Karel Pražák, majitel skupiny Kaprain, která muzeum vybudovala.

Bunkr v Darkovičkách už letos neotevře

Tipy na výlety

Sbírka vznikala během dvou let a ještě není konečná. Dominuje jí kostra diplodoka 24 metrů dlouhá, 154 milionů let stará a z více než 90 procent originální. „Diplodokové patří mezi tzv. sauropodní dinosaury, to jsou ta největší zvířata, která kdy chodila po této zemi,” vysvětluje hlavní paleontolog Štěpán Pícha

Foto: Novinky

Kostra diplodoka měří 24 metrů na délku a je z 90 procent originální.

„Náš triceratops, kterého jsme pojmenovali Trik, patří mezi nejzachovalejší exempláře svého druhu. Díky zahojeným zraněním, která jsou rozeznatelná na jeho hlavě, předpokládáme, že přežil útok nejobávanějšího predátora T-rexe,“ popisuje další osmimetrovou kostru dinosaura Štěpán Pícha.

Zkusí si i vykopávky

Souboj dvou gigantů přiblíží rozšířená realita. Dalším modelem je obří létající ptakoještěr quetzalcoatlus s rozpětím přes jedenáct metrů, který se vznáší nad interaktivním světem fantazie, kde mladší návštěvníky zabaví bludiště či naučné hry.

Připravena je univerzita Dinosauria s velkoplošnou projekcí odborných témat, například s vývojovým stromem dinosaurů včetně jejich současných potomků. Paleo stezka seznámí se složitým procesem objevování, vykopáváním a restaurování dinosauřích fosilií.

Nedílnou součástí muzea je Geosvět, unikátní sbírka více než 6000 exponátů minerálů vznikala více než 50 let. Pochází z 25 expedic do 20 různých zemí světa.

Pro školy z celé republiky je pak připraven speciální program včetně balíčku výhod. Žáci se s historií seznámí názornou a edukativní formou pomocí nejmodernějších technologií.

Vstupenky můžete zakoupit na webu muzea.

Strahovský stadion pamatuje nejen spartakiády

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám