Hlavní obsah

Turisté nejčastěji bloudí v Londýně

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Londýně zabloudí více lidí než kdekoliv jinde. Podle výzkumu je Londýn metropolí, která je nejtěžší pro orientaci. Do první pětky nejkomplikovanějších metropolí se hned za Londýn s 10 procenty ztracených osob se dostala Paříž s 9 procenty a Bankok s 5 procenty. Následovaly Hongkong a Peking.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

V Londýně bloudí lidé nejčastěji

Článek

Kromě toho, že je Londýn městem, kde velice snadno zabloudíte sami, tamní obyvatelé vám k tomu dost často také škodolibě přispějí. Když se totiž v Londýně ztratíte a budete se místních ptát na cestu, tak jeden ze tří Londýňanů připouští, že záměrně navádí lidi špatně.

Průzkum probíhal také v Bankoku a Pekingu, v metropolích dvakrát větších než Londýn. Více než čtvrtina dotazovaných se spoléhá na mobilní navigace a další typy on-line navigací. 13 procent lidí užívá mobilní telefon jako jejich primární navigační nástroj.

:. Londýnské metrofoto: Novinky

Země s největším smyslem pro navigaci je Německo, kde se třetina obyvatel nikdy neztratila. Také se jedná o zemi s nejvyšší oporou v satelitní navigaci. Každá žena přiznává, že se nevyzná v klasické mapě, což je dvakrát tak více než u mužů.

Výsledky naznačují úpadek tradičních map

Každý pátý věří, že orientační smysl je geneticky vrozený a nelze s tím nic dělat. Ale s dobrým orientačním smyslem se rodí jen hrstka a 93 procent osob se ztrácí na své cestě pravidelně, průměrně se tak někdo ztratí každých 13 minut. Vinou bloudění každý desátý člověk zmešká přijímací pohovor, důležitou pracovní schůzku nebo nestihne odlet letadla. Výzkum uvádí, že každý desátý Brazilec zmešká rande, protože se ztratil.

:. Plánek metra v Londýně Foto: Transport for London

Lidé nejčastěji navigují pomocí nápadných orientačních bodů, jako jsou sochy, kostely a mosty. Britové preferují jako významné orientační body tamní hospody . Lidé v Číně obvykle používají k popisu cesty mrakodrapy.

Výzkum provedla společnost ICM letos v říjnu mezi 12 500 lidmi ve 13 zemích pro společnost Nokia. Do výzkumu byly zahrnuty Británie, Francie, Španělsko, Německo, Itálie, Austrálie, Brazílie, Čína, Spojené arabské emiráty, Rusko, Singapur, Indie a Jižní Afrika.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám