Hlavní obsah

Turista při focení selfie vážně poničil 126 let starou sochu

Novinky, jky

Existuje dobrý důvod k tomu, proč jsou selfie tyče na mnoha místech ve světě zakázané. Ba co víc, mnohde už začínají být zakázané i selfie snímky samotné. Důvodem jsou mimo jiné i případy jako ten, který se nyní udál před lisabonským nádražím Rossio, kde neidentifikovaný turista při focení selfie poničil 126 let starou sochu.

Foto: Profimedia.cz

Socha krále Sebastiána I. Portugalského

Článek

Je to smutný, ale nikoliv až tak výjimečný výjev. Turista, který při pořizování selfie poničí vzácnou památku. Jak tvrdí experti, selfie jsou zároveň velkým přítelem i nepřítelem umění. Na jednu stranu se díky nim zvyšuje mezi mladými povědomí o různých uměleckých dílech, zároveň však často značně zvyšují riziko poškození uměleckých děl. A přesně k tomu došlo nyní v portugalském hlavním městě.

Foto: Profimedia.cz

Vstup na lisabonské nádraží Rossio

Agentura Reuters nyní informovala o tom, že nejmenovaný turista vylezl před lisabonským nádražím na piedestal sochy portugalského krále, omylem ji převrhl a ta spadla na zem, kde se při dopadu poničila.

Foto: Profimedia.cz

Socha krále Doma Sebastiaa

Pokud byste čekali, že se turista zastydí a bude se snažit své pochybení řešit, mýlili byste se. Pokusil se totiž z místa utéci. Policie však zakročila a zadržela jej - turista tak skončil ve vazbě a čeká jej soud.

Socha velikosti dítěte byla dokončená v roce 1890 a znázorňuje postavu portugalského krále Sebastiána I., který zahynul v bitvě v roce 1578, když se účastnil křižácké výpravy proti Maroku. Jeho tělo nebylo nikdy identifikováno, což stojí za vznikem legendy, že se jednoho dne vrátí na trůn a zachrání Portugalsko v době chaosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám