Hlavní obsah

Turista i přes zákaz vyšplhal na posvátný monolit. Jako první dostal pokutu

Na největší monolit světa, horu Uluru, se už tři roky nesmí šplhat. Australan Simon Day však zákazu nedbal a na skálu, jež je pro původní obyvatele kontinentu posvátná, se přesto vydal. Jako vůbec první turista tak za porušení nařízení dostal pokutu a musí zaplatit 2500 australských dolarů, což je přes 42 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Hora Uluru je od října 2019 nepřístupná.

Článek

Day, který žije ve státu Victoria, byl minulý čtvrtek uznán vinným za vniknutí na zakázané území. Čtyřiačtyřicetiletý muž je tak od října 2019, kdy k uzavření Uluru došlo, první osobou, která byla usvědčena z porušení zákazu.

Aboridžinci znepřístupnění hory požadovali mnoho let — nešlo jim přitom o zákaz vstupu do blízkého okolí 348 metrů vysokého monolitu, ale pouze o šplhání na jeho vrchol. Až do začátku platnosti zákazu vyšplhaly na Uluru tisíce turistů ročně, informuje Daily Mail.

Původní obyvatelé Austrálie považují horu za posvátné místo, kde pobývají duše jejich předků. Správa národního parku k tomu dodala, že ochranu takového místa bere velmi vážně.

„Tradiční vlastníci mají kulturní zodpovědnost, aby se postarali o Uluru a její okolí,“ uvedli správci. U úpatí monolitu byl vztyčen i plot a několik cedulí, které o zákazu vstupu informují.

FOTO: Region Waikato okouzluje jedinečnou přírodou. Domov tu našli i hobiti

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám