Hlavní obsah

Turecký bavlněný hrad si na nezájem turistů stěžovat nemůže

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Travertinové terasy Pamukkale patří k největším turistickým lákadlům Turecka. A ani v době pandemie si přírodní úkaz, jehož název se překládá jako bavlněný hrad, na nezájem stěžovat nemůže. Jen v srpnu ho navštívilo 145 tisíc lidí, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tureckém Pamukkale přivítali během srpna 145 tisíc návštěvníkůVideo: Reuters

 
Článek

Pamukkale, nacházející se v provincii Denizli, bylo během léta jednou z nejvíce vytížených lokalit v Turecku. Po uvolnění koronavirových opatření v zemi se k přírodní památce vypravilo během června a července necelých 85 tisíc lidí.

„V srpnu dorazilo 145 tisíc lidí, většina z nich byli zahraniční turisté,“ uvádí šéf místní turistické asociace Gazi Murat Sen.

„Pokud pandemie zpomalí nebo zcela skončí, počty návštěvníků by se během krátké doby mohly zvýšit až pětinásobně,“ myslí si.

Koupele mají pomáhat s nemocemi

Travertinové terasy s jezírky jsou vyhledávaným cílem nejen mezi běžnými turisty, ale rovněž mezi fotografy. Pro svou jedinečnost je Pamukkale zařazeno na seznamu organizace UNESCO a ročně k němu dorazí miliony turistů, kteří si chtějí vychutnat místní pitoreskní pohledy nebo přírodní prameny.

Podle provozovatelů okolních hotelů by se v nich do konce letošního roku mohlo ubytovat kolem milionu návštěvníků.

Pamukkale vzniklo po zemětřesení zhruba v roce 692 našeho letopočtu, kdy došlo k sesuvu půdy a nahromadění podzemní vody. Prameny si nyní drží celoroční teplotu kolem 36 stupňů, některá jezírka i vřou, návštěvníci se tak za parného dne příliš nezchladí.

Věří se ovšem, že koupele v Pamukkale pomáhají v boji proti nemocem kardiovaskulárního i nervového systému, při léčbě revmatu nebo kožních onemocněních.

Turecko se pyšní druhým nejdelším kaňonem na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám