Hlavní obsah

Trek po ikonické německé stezce je týdenním únikem z civilizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová pandemická situace je nevyzpytatelná a těžko předpovídat cokoliv dopředu. Proto když lidé plánují své cesty do zahraničí, mají letos tendenci směřovat své plány spíše do přírody a k městské turistice se vracejí spíše opatrně. Cesta k sousedům by měla být obvykle nejsnadnější a letošní léto je jako dělané pro to, abyste se ztratili na nejstarší německé stezce ukryté v Durynském lese.

Foto: Profimedia.cz

Pohled ze stezky Rennsteig na hrad Wartburg

Článek

Necelých 170 kilometrů dlouhou stezku Rennsteig by asi člověk ve formě dokázal v tempu zdolat bez větších obtíží za pět dnů. U tohoto výšlapu však snad ještě více než u jakékoliv jiného platí, že cesta znamená cíl a není tak ani v nejmenším nutné spěchat. Nejrůznější turistické skupiny si na Rennsteig obvykle vyčleňují osm dnů, denně se tedy chodí v průměru něco málo přes 20 kilometrů, ale zkrátit výpravu o den, a stihnout tak celou stezku za týden, nebývá problém.

Trasa vedoucí z vesničky Hörschel nedaleko města Eisenach a končící ve vesnici Blankenstein, pouhých pár desítek kilometrů od českých hranic, není přespříliš náročná. Ve většině příruček se dočtete o obtížnosti 4/10, což značí, že se na cestě nějaké to převýšení sem tam objeví, avšak se základní fyzičkou byste neměli mít potíže tuto stezku dokončit. Trasa začíná lehce nad 200 m n. m. a nejvyšším bodem je vyhlídka nad městem Suhl, která leží ve výšce 973 m n. m.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka v Durynském lese nedaleko Oberhofu

S trochou nadsázky se dá říci, že je to výlet po dřívější hranici NDR a SRN. Opravdu slušnou porci kilometrů budete procházet hustým Durynským lesem, který poskytuje bezpečný úkryt před štiplavým poledním sluncem. O to více si pak jistě užijete nefalšovanou durynskou pohostinnost ve vesnicích přilehlých k malebné trase. Zejména v letních měsících se doporučuje zajistit si rezervaci ubytování po cestě dostatečně dopředu, ale na jaře či na podzim přespání obvykle seženete bez potíží.

Foto: Profimedia.cz

Lesy, říčky, únik z civilizace. To nabízí stezka Rennsteig.

Nejen milovníci nedotčené přírody si však přijdou během tohoto treku na své. Milovníci sportu si mohou u Oberhofu prohlédnout tamější můstky pro skoky na lyžích. A takřka povinností by mělo být zaskočit si v Oberhofu do podniku Thüringer Hütte Inn na autentické durynské klobásky, které můžete spláchnout kvasničákem. Ideální kombinace pro pořádné chodící tempo, nemyslíte?

Zajímavost ke stezce Rennsteig

Stejně jako se ve švýcarských horách turisté obvyklé zdraví proslulým Grüezi, tak svůj vlastní pozdrav má i stezka Rennsteig. Nezdravíte se tam tak obligátními pozdravy, ale vazbou „Gut Runst!” Pokud byste přemítali nad tím, co ono slůvko Runst znamená, tak jej ve slovníku nenaleznete. Najdete ho totiž vlastně pouze na této tradiční turistické trase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám