Hlavní obsah

Topící se turisty v Itálii loví z moře psí záchranáři

Novinky, Kateřina Šmídová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě znáte Pobřežní hlídku, slavný seriál z prostředí záchranářů, kteří dohlíželi na bezpečnost amerických pláží. V Itálii sice nepřiběhne tonoucímu na pomoc Pamela Anderson, ale labradoři Bonnie nebo Eva také nejsou určitě k zahození, jde-li o lidský život.

Foto: Profimedia.cz

Novofundlandský pes prý zachraňuje z vody každého, ať už se topí či ne.

Článek

Letošní léto totiž pomáhá italské pobřežní stráži, vzdušným silám, civilní obraně a Červenému kříži zhruba dvě stě vyškolených psů hlídat turisty na přelidněných plážích. Psí strážci pocházejí zejména z řad novofundlandských psů a labradorských retrívrů. Tato plemena jsou totiž známá jako silní plavci. Někdy se využívá také zlatý retrívr.

Pes umožní resuscitaci přímo na hladině

Vycvičený pes umí vyskočit ze člunu nebo helikoptéry, doplavat se záchranným kruhem k plavci a odtáhnout ho do bezpečí. Pracuje ve dvojici se záchranářem. Jejich dobrý vztah je pro úspěšnost akce zásadní. Přítomnost psa navíc umožňuje resuscitaci na hladině, která by jinak nebyla proveditelná.

V Itálii existuje asi deset školících středisek. Výcvik trvá tři roky a začíná na souši. Důležité je, že psi nejen zachraňují životy, ale pomáhají zlepšit i povědomí o bezpečnosti, protože přitahují pozornost dětí i dospělých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám