Hlavní obsah

Titul nejvytíženějšího letiště světa se vrací americké Atlantě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce rušným letištěm světa je opětovně Mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson Atlanta v americké Georgii. V loňském roce jím prošlo 75,7 milionu pasažérů, což je o 76 procent více než v roce 2020. Letiště nakrátko o svůj titul přišlo, a to právě vlivem pandemie koronaviru, když se loni nejvytíženějším stalo čínské letiště Kuang-čou Paj-jün.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Hartsfield-Jackson Atlanta je opět tím nejrušnějším na světě.

Článek

Nejvytíženějším letištěm světa prošlo stále o 32 procent méně lidí než v předpandemickém roce 2019. Letiště Kuang-čou Paj-jün, které bylo nejrušnější předloni, spadlo na osmou příčku.

Osobní letecké dopravě opět dominují zejména americká letiště, na druhé a třetí příčce jsou letiště Dallas/Fort Worth a Denver, na dalších pozicích následují Chicago O’Hare, Los Angeles, Charlotte a Orlando. Jedinými zástupci mimo USA jsou zmíněné Kuang-čou a Čcheng-tu, finální desítku uzavírá Las Vegas.

Návrat do normálu potrvá

Podle organizace Airports Council International (ACI), která data shromažďuje a která je zveřejnila, prošlo v roce 2021 letišti po celém světě asi 4,5 miliardy lidí. Stále to ani zdaleka nedosahuje úrovně před pandemií.

„Vakcíny se staly cestovními pasy, ale jak nyní vidíme na spoustě velkých trhů, které se otevírají, množství zemí si uvědomilo, že omezení cestování a restrikce vlastně k ničemu nevedou,“ uvedl pro CNN viceprezident ACI pro ekonomiku Patrick Lucas.

„Akorát dělají více škody a narušují socioekonomický přínos letecké dopravy a cestovního ruchu,“ míní Lucas. Organizace očekává, že k obnově letecké dopravy dojde až v roce 2024. U silných domácích trhů, jako jsou Spojené státy americké, to může být už příští rok.

Z New Yorku do Šanghaje za dvě hodiny? Čína chce vyrobit nadzvukový letoun

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám