Hlavní obsah

Výstava Vamberecké krajky zve do Muzea Karlova mostu

Novinky, Naďa Kverková

Dvouměsíční výstava Vamberecká krajka aneb Odhalte tajemství krajky potrvá v Muzeu Karlova mostu v Praze do 4. května. Historické fotografie a ukázky jemné vláčkové krajky otevírají expozici, která bývá jinak po celý rok přístupná ve východočeském Vamberku.

Foto: Naďa Kverková

Na všech originálních oblečcích panenek objevíte krajku.

Článek

Patnáct speciálních vitrín a další dekorace přibližují v prostorách pražského muzea návštěvníkům dávnou historii této tradiční ruční výroby, kterou v podhůří Orlických hor v 17. století pozvedla na evropskou úroveň manželka tehdejšího majitele vambereckého panství Belgičanka Kateřina Grambová.

Vyhrajte plavbu po Vltavě

Popisky přibližují výrobní postupy, použité materiály i zajímavosti – například že paličky byly kdysi ve šlechtických rodinách běžně vyráběny ze stříbra či slonoviny – a dávají tak základní informaci o tradičním řemesle, které pozvedlo povědomost o šikovných českých rukách i daleko za našimi hranicemi.

Stalo se tak především díky mezinárodním výstavám EXPO v Bruselu a Montrealu, odkud si vamberecké krajkářky odvezly nejvyšší ocenění – zlatou a stříbrnou medaili. Jedna z nich je k vidění i na nynější výstavě. Kromě ní mohou návštěvníci obdivovat rovněž krásu zlatých, krajkou vyzdobených šatů, v nichž na zatím poslední světové výstavě v Šanghaji otevírala Miss World Taťána Kuchařová naši českou expozici.

Pro děti ze základních škol je na výstavě připravena vědomostní soutěž. Po správném zodpovězení deseti jednoduchých otázek jsou školní kolektivy zařazeny do soutěže. Tři vylosované třídy – celkem tedy okolo 90 dětí – získají dárek v podobě plavby po Vltavě salónní rychlolodí Nepomuk.

I pro panenku

Současné trendy při výrobě ručně paličkovaných krajek prezentují na výstavě kromě vambereckých krajkářek také členky Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel. Autorka několika publikací zaměřených na krajku, paní Iva Prošková, představí 17. dubna na přednášce krajku v průřezu staletími. Určitě neopomene zmínit ani sté výročí Emilie Paličkové – dámy, která se na našem území zasloužila o rozvoj krajkářství.

Foto: Profimedia.cz

Módní přehlídka začíná v Muzeu Karlova mostu 7. dubna v 17 hodin.

K nejobdivovanějším vitrínám patří na výstavě ty, které zdobí historické panenky. Na všech originálních oblečcích objevíte krajku. Jedna z nově upaličkovaných ozdob – konkrétně dekorativní límeček a aplikace na čepečku – se díky své kráse dostaly až na titulní stránku nejnovějšího vydání časopisu Panenka.

Ještě za první republiky, když si dámy dávaly ve vyhlášených krejčovských dílnách šít svoje nové šaty, neopomněly nechat ze zbytků látek a doplňků připravit kopie šatů také pro svoje ratolesti anebo pro panenky. Díky tomu dnes můžeme obdivovat krásné a nápadité vzory historických krajek alespoň na dobových hračkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám