Hlavní obsah

V Živé vodě v moravské Modré s vyzami nad hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrá je svými aktivitami pozoruhodná obec, láká především na archeoskanzen ukazující život za Velkomoravské říše a unikátní sladkovodní a botanickou expozici Živá voda.

Foto: Vratislav Konečný

Osmimetrový tunel, někdy tu "řádí" s rybami potápěč, je to atrakce hlavně pro děti.

Článek

Areál má dvě expozice, vnitřní a velkou venkovní. Nejvíce táhne podzemí budovy, kde se ve skleněném tunelu ocitnete mezi rybami. Je dlouhý 8 metrů, o šíři 2 metry.

Měl jsem to štěstí, že jsem tu byl sám. Nade mnou je expoziční jezero o objemu 850 metrů krychlových. V něm proplouvají ryby mající domovinu v regionu, ale také historicky původní.

Foto: Vratislav Konečný

Dvoumetrová vyza velká

Vyza byla v Moravě přirozenou rybou

Málokdo by věřil, že tu žily vyzy velké, největší sladkovodní ryby na světě. Připlouvaly do řeky Moravy z Černého moře. Venku svítí slunce a prosvětluje tunel, nad hlavou se mi zvolna promenují nejen vyzy, ale také jeseteři. Ruský, hvězdnatý a malý. K tomu kolem proplouvají obří kapři, mihne se štika, v koutě se skrývá sumec.

Po levici se promenují ryby žijící v chladných vodách: pstruzi, lipani, mníci, jelci, parmy…

Foto: Vratislav Konečný

S vyzou tu žije i velekapr Jonáš.

V dalším podzemním patře je dotyková výstava s maketami ryb, nápisy jsou i v Braillově písmu.

V rybníce nad hlavou je vidíte shora, tady se producírují v plné kráse. Trochu si připadám jako vodník se svými přáteli. V budově se seznámíte i s vypreparovanými živočichy, kteří žijí ve vodě nebo u ní. Jsou tu připraveny i edukační programy.

Foto: Vratislav Konečný

Koupací biotop

U rybníka to bzučí, zpívá, kváká

Venkovní expozice je přepestrá, od babiččiny bylinné zahrádky s rostlinami léčivými i pro použití v kuchyni. Najdete tu lužní les, mokřady, potok s prameništěm a tůňkami, ve stráni se připomene suchou a teplou oblast Pálavy.

Další svah vás přenese do Bílých Karpat, které leží asi 40 kilometrů od Modré. Tady to bzučí, u úlu vylétají na květy včely. Velkou atrakcí je přírodní koupaliště s brouzdalištěm, molo vyznačuje část plaveckou a druhou pro neplavce. Ekologické jezero se samo dočišťuje rostlinami a štěrky na dně.

Foto: Vratislav Konečný

Přírodní koupaliště s brouzdalištěm a expoziční budovou

Kapacita této lokality je 100 lidí, v sezoně je o ni enormní zájem. Ve větvích zpívá snad celý ptačí atlas, mihnul se ledňáček, prý na krátkou dobu přilétl i dudek, ale přítomnost lidí ho nebavila.

Když jsem šel po břehu, skákaly do vody žáby. Ty mají domov i v mokřadní tůni před budovou. Žijí tu hlavně skokani a ropuchy, zahlédl jsem i želvu bahenní, byla ale tak rychlá, že jsem viděl jen část krunýře, když sjela ze břehu se ukrýt pod hladinu. Je to jediný želví druh, který se u nás vyskytuje.

Foto: Vratislav Konečný

Pratuří rodinka ve výběhu

Stezka praturů

A na závěr na rozsáhlou vyvýšenou stezku nad velkým výběhem praturů. Rohatci mají kouzelné světle hnědé tele, jmenuje se Jonáš. Tito přežvýkavci bývali dříve součástí evropské fauny.

Modrá je fakt dobrá. A Živá voda je skvělým příkladem souznění člověka s přírodou.

Halda v Hrabůvce je mezi lidmi oblíbená

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám