Hlavní obsah

Ústecké podzemí rozšiřuje nabídku atrakcí

Podzemí v Ústí nad Labem se otevírá v nové sezóně turistům. Procházka po bývalém protileteckém a později protiatomovém krytu se prodlužuje o nově zpřístupněnou štolu, vznikl i prostor pro vinaře. Muzeum civilní obrany pod ústeckým zámečkem Větruše nabízí také brannou výchovu pro školáky.

Foto: Profimedia.cz

Ústecké podzemí se rozkládá pod zámečkem Větruše.

Článek

Soustava 750 metrů dlouhých chodeb vznikla pod Větruší v roce 1942 jako protiletecký kryt. Návštěvníci se mohou podívat, jak to v něm vypadalo na konci druhé světové války, kdy se na průmyslové Ústí zaměřilo bombardování americké armády.

„Nově otvíráme 200 metrů dlouhou štolu. V ní chceme časem zřídit expozici, v rámci které lidé budou moci útok zažít. Budeme pouštět zvuky, které tehdy Ústečané v krytu slyšeli,” řekla programová vedoucí Romana Šindlerová.

Po válce se kryt změnil v protiatomový. V jedné z chodeb je ukázka plynových masek od roku 1920 až po současnost. Muzeum pro školy pořádá branné dny, kdy si mohou žáci vyzkoušet výcvik, jaký zažívaly děti ještě na konci 80. let minulého století. „Na letošek už máme nahlášených 15 000 dětí,” uvedla Šindlerová.

Nahlédněte do ústeckého podzemí. Z bývalého krytu vzniklo muzeum civilní obranyVideo: Novinky

Přibyl vinný sklípek

Mezi atrakce pro dospělé patří na jaře otevřený sklípek, kde se pořádají degustace vín. „Stabilní teplota v krytu je 12 stupňů Celsia, což je pro víno ideální, samozřejmě účastníkům ochutnávek jednu místnost trochu vytopíme,” podotkla Šindlerová.

Venkovní areál zabírá hlavně airsoftová střelnice. Návštěvníci si mohou vyzkoušet také gyroskop, což je výcvikový trenažér pilotů a kosmonautů, a další atrakce. Nechybí horolezecká stěna a geopark.

První velkou akcí v areálu bude 30. dubna pálení čarodějnic a následující den májová veselice, v rámci které se na někdejším popravišti nad krytem otevře nová naučná stezka. Soutěžit ve střílení prakem mohou děti i dospělí 8. května a 28. května se uskuteční branný závod. Přehled všech akcí zájemci najdou na stránkách muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám