Hlavní obsah

Unikátní kamélie z Rájce dostanou více místa

Právo, Vladimír Klepáč

V Rájci na Blanensku se rozšiřují zámecké skleníky, v nichž zahradníci ve velmi skromných podmínkách pečují doslova o evropskou květinovou raritu, kterou je jejich sbírka kamélií. Tvoří ji 400 druhů. Jde až o tří- či čtyřmetrové keře, které pestře kvetou v předjaří.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vedoucí zámeckého zahradnictví v Rájci Evžen Kopecký v obnovované části skleníků.

Článek

Původním domovem těchto exotických rostlin jsou Filipíny. Do Rájce míří za jejich prohlídkou tisíce turistů. Některé druhy kamélií vypěstovali tamní zahradníci.

Jejich tým léta vede Evžen Kopecký. Roky se marně snažil získat peníze na rozšíření skleníků, tedy v podstatě jejich původní obnovu. Nedařilo se mu, přestože upozorňoval na to, že kamélie potřebují více prostoru. Uspěl až před časem. Do odchodu do důchodu mu nyní zbývá pouhý rok. Jeho velkým přáním je vše stihnout a předat svému nástupci skleníky již s rozšířenou částí. A tak nejenže pečuje o květiny, ale zároveň omítá, kope a renovuje.

„Musím poděkovat všem kolegům a rájeckým řemeslníkům, kteří se nám právě s ohledem na naše kamélie snaží maximálně vyjít vstříc,“ řekl Právu Kopecký. Nová část skleníků bude mít sice pouze 20 metrů čtverečních, přesto bude důležitou součástí zahradnictví. Bude to taková pomyslná třináctá komnata rájeckých zahradníků, kam se běžný návštěvník nedostane.

Mistři ve šlechtění

Skleníky jsou plné turistů v březnu, kdy kamélie rozkvétají. Nová část vzniká v místě, kde byl skleníček zrušen po druhé světové válce. Místo něj vznikla stará kůlna, která byla ještě donedávna plná harampádí. Nyní budou v této části skleníků umístěny nově šlechtěné druhy kamélií, u nichž se teprve čeká, s jakými květy se pochlubí. O tom, zda budou zařazeny mezi nově vyšlechtěné druhy, rozhodne až to, nakolik bude jejich zbarvení zajímavé.

Ráječtí zahradníci jsou doslova mistři v jejich šlechtění. Koneckonců nejslavnějším zahradníkem, který se o tamní kamélie staral, byl syn spisovatelky Boženy Němcové Karel.

Z běžné zahrady vznikla líbezná končina nejen s vůní máty

Zahrada
Foto: Profimedia.cz

Kamélie jsou pojmenovány po brněnském lékárníkovi Jiřím Kamelovi.

Ze současných 400 druhů kamélií si jich 250 vyšlechtili ráječtí zahradníci. K nejznámějším patřil Kopeckého předchůdce Jan Dvořák, po němž je jedna z odrůd pojmenována. Kamélie Jan Dvořák je sice velmi hezká, mnozí návštěvníci rájeckých skleníků v nich často hledají Bohdalku, tedy v Rájci vyšlechtěnou odrůdu pojmenovanou po herečce Jiřině Bohdalové.

Kamélie vykvétají v nejrůznějších variacích od čistě bílé přes desítky odstínů růžové a červené až po temně rudou. Jsou pojmenovány po brněnském přírodovědci a lékárníkovi Jiřím Kamelovi (1661–1706), který v 17. století pobýval na Filipínách a pro vědu popsal tamní rostliny i s jejich léčivými účinky. Ten je považován za zakladatele moderního lékárenství.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám