Hlavní obsah

Tipy na víkend: Poslechněte si historickou hudbu, prohlédněte si americké veterány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červnový víkend hlasitě zve na akce pod širým nebem. Jedná se o hudební festivaly různých žánrů, ochutnávky piv, divadelní představení nebo také rekonstrukce historických událostí. Stačí si jen dobře vybrat.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka veteránů čeká o víkendu návštěvníky Ostravy. Ilustrační foto

Článek
Praha

Otevření zahrady Strakovy akademie

Úřad vlády potřetí a naposledy v tomto měsíci zpřístupní o víkendu zahradu Strakovy akademie. Brány zahrady se otevřou od 10:00 do 17:00, vstoupit můžete z Kosárkova nábřeží. V zahradě je nainstalovaná výstava velkoformátových fotografií připomínající výročí 10 let členství České republiky v EU. Více se dočtete zde.

Mezinárodní hudební festival Prague Proms

Jubilejní 10. ročník jednoho z největších hudebních festivalů klasické i jazzové hudby v Praze potrvá do 20. července. V pátek uslyšíte Trio La Musica v Lichtenštejnském paláci a v neděli Royal Scottish National Orchestra Chorus ve Smetanově síni Obecního domu. Do programu nahlédněte zde.

Letní shakespearovské slavnosti

Divadelní festival letos proběhne v Praze od 24. června do 6. září. Vybírat si budete z představení, která se hrají na dvou scénách: v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. V sobotu se hraje Mnoho povyku pro nic. Více zde.

Středočeský kraj

Bitva o brod ve Zbořeném Kostelci

Tradiční husitská bitva proběhne pod hradem Zbořený Kostelec u Týnce nad Sázavou v sobotu. Další ročník bitvy přiblíží osudy katolického pána Petra ze Šternberka. Uvidíte výjevy ze čtyř bitev, v nichž bojoval: Živohošť, Sudoměř, Poříčí a Vyšehrad. Od 12:00 bude otevřeno dobové tržiště a připraveno vojenské ležení. Bitva vypukne v 15:00. Přijet můžete parním vlakem. Více informací hledejte zde.

Festival Porta v Řevnicích

V Lesním divadle v Řevnicích u Prahy bude znít od pátku do neděle folk, country, bluegrass, rock a soul. Program začne v pátek v 18:00. Uslyšíte nejen nové tváře vzešlé z oblastních kol soutěžní části, ale i známé kapely a zpěváky, jako jsou Naďa Urbánková, Jaroslav Samson Lenk, Javory, Nezmaři či Kamelot a Žalman. Program uzavře v neděli v 18:10 pocta Zdeňku Rytířovi. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Festival malých pivovarů v Oslavanech

Kasárny ožijí v sobotu sedmým velkým pivním festivalem. Pivovar Padochov otevře své brány ve 13:00 a nabídne degustační soutěž o nejlepší prázdninové pivo, pivní soutěže a tombolu. Uslyšíte kapely Old Arcus, Yantar, Šok nebo Tremolo. Více zde.

Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici

Od čtvrtka do neděle ožije Strážnice nejstarším a největším folklorním festivalem v Evropě. Již 69. ročník nabídne lidové písně, tance a kroje v mnoha pořadech i ve slavnostním průvodu. Festival probíhá v zámeckém parku a na zámku, ve vinohradnickém areálu a skanzenu. Uvidíte české i zahraniční soubory. Podrobný program si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Národní myslivecké slavnosti na zámku Ohrada

V sobotu se lovecký zámek Ohrada stane místem setkání myslivců, sokolníků, kynologů nebo trubačů. U Hluboké nad Vltavou proběhne mezi 9:00 a 16:00 mistrovství republiky ve vábení jelenů, uvidíte myslivecké zvyky a tradice, navštívíte Starou oboru nebo Zoo Ohrada. Chybět nebude myslivecký jarmark, dětský koutek nebo střelba na laserové střelnici. Bližší informace najdete zde.

Slavnosti solné Zlaté Stezky

Tradiční renesanční slavnosti v Prachaticích připomínají význam středověké obchodní stezky pro město. Od pátku do soboty vyroste ve městě historické tržiště, uvidíte průvody v kostýmech, šermíře a kejklíře. Chybět nebude ani divadlo a hudba. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Rekonstrukce bitvy u Trutnova

Bitva u Trutnova vypukla v roce 1866. Sobotní vzpomínková akce nabídne její rekonstrukci. V 10:00 proběhne slavnostní nástup na Krakonošově náměstí. Hlavní část programu začne v 11:30 na vrchu Šibeník u památníku generála Gablenze. Uvidíte komentovanou ukázku bojů a rekonstrukci nejzajímavějších okamžiků bitvy. Uslyšíte dobovou hudbu a ochutnáte stylové občerstvení z polní vojenské kuchyně.

Krajkářské slavnosti ve Vamberku

Město krajek od pátku do neděle přivítá prvotřídní krajkářky z celého světa. Hlavním dějištěm akcí bude Městský klub Sokolovna. Uvidíte výstavu české paličkované krajky i módní přehlídku Krajkářské školy Vamberk s kolekcí šperků. Více zde.

Pardubický kraj

Velký jezdecký den ve Slatiňanech

V zámeckém parku se koná v sobotu tradiční celodenní akce zasvěcená koním a jezdectví. Mezi 10:00 a 18:00 uvidíte drezuru starokladrubských koní, jízdy vícespřeží nebo parkurové ježdění. Připraveny budou křtiny hříbat a projížďky kočárem. Více hledejte zde.

Dolní Morava bude patřit cyklistům

Sportem můžete sobotu vyplnit na Dolní Moravě, kde se otevírá první lesní cyklostezka. Má začátek u chaty Slaměnka, kde také proběhne slavnostní přestřižení pásky. Akci doprovodí grilovačka, cyklistický program pro děti i koncert. Veškeré informace naleznete zde.

Na křídlech naděje v Chrudimi

Jednou z růžových akcí, které patří k projektu Zdravá prsa, je Na křídlech naděje. Uskuteční se v sobotu na chrudimském letišti. Od 10:00 uvidíte ukázkové lety pilotů, vojenskou techniku, filmovou projekci představení Čtyři dohody. Tatínky potěší veteráni, maminky kurz vaření. Akcí provede Jolana Voldánová. Vše se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Festival Jazzové lázně

Čtrnáctý ročník hudebního festivalu v Mariánských Lázních potěší milovníky jazzu. Festival začne v sobotu a skončí 5. července. Koncerty se konají každý den na lázeňské kolonádě a začínají v 15:00. V sobotu uslyšíte domácí Memory Jazz Band a v neděli JH Big Band z Hradce Králové. Více se dozvíte zde.

Den plný hudby na Horním hradě

V sobotu se Horní hrad rozezní hudbou. V Krásném Lese uslyšíte mezi 10:00 a 15:30 veselé kramářské písně lázeňského dua Fellner a Helmer, ostrovskou heavy metalovou kapelu Chiomara a kytarové koncerty nazvané Klasika v kapli. Celý program si prohlédněte zde.

Liberecký kraj

Slavnosti vratislavického piva v Liberci

Tradiční slavnosti Pivovaru Konrad proběhnou v sobotu. Hlavní hvězdou 15. ročníku bude skupina Krucipüsk. V Pivovarské ulici v Liberci-Vratislavicích nad Nisou uslyšíte revivaly Kabátů a světových legend 80. - 90. let, country nebo dudáckou hudbu. Od 13:00 do 23:00 ochutnáte 16 druhů piv. Více hledejte zde.

Mezinárodní trienále skla a bižuterie

Přehlídku současného českého skla a bižuterie nabídne Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Slavnostní zahájení projektu je připraveno na neděli. Budou tam připraveny tři výstavy, dvě hudební a jedno divadelní vystoupení. Doprovodný program začne ve 13:00. Celý projekt bude slavnostně zakončen 28. října. Více zde.

Olomoucký kraj

Olomoucké barokní slavnosti

Letní večery s barokní operou zažije Olomouc od 27. června do 20. července. O víkendu můžete vidět neobarokní operu Yta innocens. Poté následuje prohlídka kaple svatého Jana Sarkandra a chrámu svatého Michala s výstupem na věž. Program doplní prohlídky města. V pátek můžete projít barokní církevní památky a v sobotu se seznámíte s vojenskou barokní pevností. Více o akci čtěte zde.

Klášterní hudební slavnosti

Mezinárodní hudební festival proběhne v Šumperku poosmé. Začne zde v sobotu a skončí 14. července. Další koncerty se odehrají mimo jiné v Jeseníku, Krnově, Mohelnici či Loučné nad Desnou. Bližší informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava amerických veteránů v Ostravě

Až do konce prázdnin si užijete výstavu American classic cars na Výstavišti Černá louka. Prohlédnete si kolekci historických motocyklů, sportovní vozy nebo Cadillac z roku 1938. Od 10:00 do 18:00 uvidíte 50 vozů z let 1938 až 1980. Více zde.

Pivobraní v Novém Jičíně

Druhý ročník festivalu hostí v sobotu Masarykovo náměstí. Od 11:00 do 22:30 ochutnáte produkty 20 minipivovarů z regionu, Polska a Slovenska. O doprovodný program se postará několik kapel a divadel. Další informace se dočtete zde.

Plzeňský kraj

Prohlídky Plzně s průvodcem

V Plzni se od června do konce září konají každou sobotu komentované prohlídky zakončené ochutnávkou Plzeňského Prazdroje. Procházka trvá hodinu a půl. Sraz je před Turistickým informačním centrem na náměstí Republiky v 15:30. Více zde.

Koulení pivních sudů v Chodové Plané

Rodinný pivovar Chodovar pořádá tradiční závod družstev v běhu na 600 metrů s dřevěným pivním sudem. Program bude připraven od 11:00 do 21:00. Hlavní závod proběhne v 17:00, uvidíte také závody v jízdě na kolečkových bruslích Chodovar In-line. Zúčastnit se můžete cyklozávodu Tour de Chodovar. Zároveň proběhnou Chodské slavnosti a prohlédnete si skalní sklepy. Do programu nahlédněte zde.

Ústecký kraj

Festival historické hudby v Oseku

Festival proběhne v sobotu v areálu cisterciáckého kláštera. Pod širým nebem od 14:00 vystoupí skupiny Grál, Euphorica, Ventus, Rebule, Dei Gratia, Arcus a Ventus. Program doplní žongléř a kejklíř. Více hledejte zde.

Výstava bonsají v Libochovicích

Bonsaj klub Libochovice chystá 26. letní výstavu bonsají a suiseki na nádvoří zámku. Výstava začne v sobotu. Přijít můžete na náměstí 5. května od 10:00 do 17:00. Uvidíte tvarování bonsají, nakoupíte rostliny, nářadí i knihy. Více čtěte zde.

Vysočina

Festival Polná v plamenech

Pátý ročník festivalu ohňových umění proběhne v sobotu. Ve 20:00 začne slavnostní ohňový galavečer, kde představí řada skupin svoje ohňové show. Ohně prozáří areál přírodního koupaliště rybníka Peklo. Více informací naleznete zde.

Food Festival v Náměšti nad Oslavou

V areálu firmy Habitat v Podhradí ochutnáte regionální produkty, degustační menu regionálních restaurací, míchané nápoje, pivo a víno. Připraveno bude snídaňové, obědové menu a grilování. Od 10:00 nabídne doprovodný program divadlo, cimbálovku nebo letní kino. Program si prohlédněte zde.

Zlínský kraj

Kosení orchidejových luk

V sobotu začíná 34. ročník kosení luk Bílých Karpat ve Valašských Kloboukách. Dobrovolníci se sejdou v rezervaci Bílé Potoky, aby každé ráno do 4. července sekali kosou karpatské louky. Díky ručnímu kosení se daří zachovat pestrost luk a chránit orchideje. Více hledejte zde.

Festival malých pivovarů v Napajedlích

V sobotu ochutnáte na nádvoří Nového Kláštera netradiční piva. Můžete hlasovat o nejlepší pivo festivalu. Od 15:00 budou hrát kapely. Děti se zabaví na sportovním odpoledni s Domem dětí a mládeže Matýsek. Bližší informace najdete zde.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám