Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na vinobraní, závody nebo gastronomický festival

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona vinobraní je v plném proudu, a tak není divu, že víno a burčák můžete o víkendu ochutnat prakticky ve všech krajích. Mnohde si navíc dáte i tuzemské nebo zahraniční gastronomické speciality. Pokud vás nic z toho neláká, můžete se zúčastnit běžeckého festivalu v Benešově nebo vyrazit na velkou armádní přehlídku na ostravské Dny NATO.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Do České národní banky

Vydejte se o víkendu do České národní banky. Dnem otevřených dveří budou završeny oslavy stého výročí vzniku československé koruny jako samostatné měnové jednotky. Návštěvníci si budou moci prohlédnout budovu, ale také velkou minci, kterou nechala banka vyrobit. Připraven je i další program, během nějž se dozvíte o činnostech centrální banky a její roli. Více najdete zde.

Vinobraní na Grébovce

Za dobrým vínem můžete v sobotu vyrazit do Havlíčkových sadů neboli na Grébovku. Kromě dostatečného množství vzorků k degustaci se můžete těšit také na kulturní program. Ten ostatně proběhne už v pátek na náměstí Míru. V sobotu jsou připravena taneční i hudební vystoupení, den vyvrcholí koncertem kapely Support Lesbiens. Další informace naleznete zde.

Festival Evolution

Na dobré a zdravé jídlo, přírodní kosmetiku nebo ekologické produkty je zaměřen festival Evolution, který o víkendu proběhne na holešovickém Výstavišti. Na akci se prolnou témata z oblasti životního stylu, těšit se můžete na setkání s lékaři, psychology, lektory a dalšími inspirativními lidmi a odborníky. Navštívit můžete také přednášky související s osobním rozvojem. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Na víno

Dostatečné množství vína poteče v sobotu také ve městě Herink. Přijeďte ochutnat tuzemskou i zahraniční produkci, čerstvý burčák, chybět nebude ani dobré jídlo, které víno skvěle doplní, nebo muzika a další doprovodný program. Další informace o akci naleznete zde.

Běžecký festival

Vyrazte se do Benešova pořádně proběhnout. Postavte se na startovní čáru některého ze závodů, které myslí na všechny. Opomenut nebude tradiční běh pro maminky a hospodyňky, dále nesoutěžní charitativní běh, minimaraton a další. Jednotlivé závody samozřejmě odlišuje délka tratí, kterou můžete volit i dle svých schopností. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Otevření hranic

Oslavte třicetileté výročí od pádu komunismu a otevření hranic. Významnou událost české historie připomene akce, která se uskuteční na hraničním přechodu Nová Bystřice - Grametten. Pro návštěvníky budou připravena hudební vystoupení, dobové scénky, program vyvrcholí koncertem kapely Oceán. Chybět nebude ani občerstvení a dobré pití. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Jablka a med

Rádi mlsáte? Pak si nenechte ujít Slavnosti jablek a medu, které se v sobotu uskuteční na zámku Bor. Na nádvoří se bude konat soutěž o nejlepší jablečnou či medovou pochoutku, takže budete moci o sto šest ochutnávat všechny vzorky. Součástí bude také trh s rozličným jarmarečním zbožím a dalším občerstvením. Připraveno je i vystoupení Jiřího Schmitzera. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Víno a jídlo

Vyrazte o víkendu za neobyčejnými gastronomickými zážitky na hrad Seeberg. Připravena bude pestrá nabídka vín od tuzemských i zahraničních producentů či dovozců, zároveň budete moci ochutnat dobroty pocházející z různých koutů světa. Akci bude po celý den doprovázet hudební program, vyslechnete si swing, ale i cimbálovku. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Svatováclavské vinobraní

Ochutnat víno, ale i poznat metodu jeho zpracování můžete v sobotu v rámci Svatováclavského vinobraní, které se uskuteční ve Františkánském klášteře v Kadani. K dostání bude i burčák nebo mošt, zhlédnete také výstavu věnovanou vinařství právě na Kadaňsku. Chybět nebudou ani dobroty, kterými zaženete hlad. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Podzimní slavnosti

V pátek a sobotu se konají Jablonecké podzimní slavnosti. Nabídnou několik zón, kde se budete moci pobavit, ale i dobře najíst. Na Mírovém náměstí ochutnáte kvalitní vína, regionální piva, ale také gastronomické speciality, jak pro masožravce, tak vegetariány. Připraven je také bohatý kulturní program nebo jarmark s výrobky od regionálních tvůrců a pěstitelů. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Chutě ze světa

Smetanovo nábřeží v Hradci Králové se během soboty promění v gastronomickou oázu. Ochutnat budete moci kulinářské pochoutky z Česka i zahraničí, k zakoupení budou také regionální a farmářské potraviny. A jelikož je období vinobraní, chybět nebudou víno, burčák ani koktejly, piva či limonády. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Vinobraní na hradě

Na skleničku vína, dvě nebo tři můžete o víkendu vyrazit také na hrad Kunětická hora. Po celý den budou probíhat degustace, připraven je také doprovodný program. Účastníci akce mají vstup i na prohlídku prvního prohlídkového okruhu, chybět nebude samozřejmě ani občerstvení nebo muzika. Další informace zde.

Vysočina

Den tiskařů

Připomeňte si v sobotu 440 let od vydání prvního dílu Bible kralické. Den tiskařů u památníku v Kralicích nad Oslavou nabídne komentované prohlídky, řemeslné dílny s ukázkami knihtisku, ale také hudební vystoupení v kostele. Historii památníků připomene také přednáška, dějiny budovy osvětlí také výstava dobových fotografií. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Krojované vinobraní

Za vínem můžete během víkendu vyrazit samozřejmě i na Moravu, konkrétně třeba do Bzence. Na nádvoří zámku, i ve sklepích se budou ochutnávat zejména místní vína a bučáky, v sobotu proběhne také krojovaný průvod městem a přehlídka folklorních souborů za doprovodu muziky. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Selské trhy

Vyrazte v neděli na trhy do Velké Bystřice. Podzimní selský jarmark nabídne podzimní plody ze zahrad a nejrůznější dobroty z nich. Těšit se můžete na jablka, hrušky nebo švestky. Chybět nebude ani dobrý čerstvý burčák a mnoho dalšího. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Festival chutí a vůní

Nechte se zlákat vůněmi a chutěmi festivalu, který proběhne v sobotu v Uherském Hradišti. Láká především na slováckou kuchyni, letošní ročník se zaměří na brambory a zelí. A možná budete překvapeni, co vše se dá z takových surovin vyrobit. Zastoupeny budou sladké i slané dobroty, nebude chybět víno, pivo, ani pálenky. Během dne se také můžete těšit na folklorně laděný program. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Dny armády

Během víkendu proběhnou v Ostravě Dny NATO. Jde o letecko-armádní akci, během níž se program odehrává na zemi i ve vzduchu. Návštěvníci se mohou těšit na akrobatickou show se stíhačkami, ale také ukázky výcviku speciálních armádních jednotek. Prohlédnout si budete moci také vojenskou výstroj a výzbroj. Představí se rovněž hasiči, policisté nebo celníci. Součástí akce jsou besedy, filmové projekce či semináře. Podrobný program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám