Hlavní obsah

Tipy na víkend: Gurmány přivábí ochutnávky vín a ryb, sportovce běh pro úsměv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend přináší zajímavé akce mimo jiné pro ty, kteří si rádi pochutnají na něčem dobrém. Vinná degustace naláká milovníky vína nejen do Prahy, ale například také do Chrámců. Myslovice na Plzeňsku pro změnu zvou na rybí pochoutky. Pestrý program si ovšem najdou i příznivci sportů, kultury či historie.

Foto: Profimedia.cz

Ve voňavé a chutné říši vín se tento víkend můžete ocitnout hned na několika místech. Ilustrační foto

Článek
Praha

Sraz historických vozidel v Dubči

Historicky první sraz vozů značek Rolls-Royce a Bentley v ČR proběhne tuto sobotu. Akce bude spojena se srazem veteránů, motocyklů a mopedů všech značek. Od 10:00 do 18:00 bude na Starém Špejcharu v Praze – Dubči hrát kapela a budou připraveny atrakce pro děti. Více čtěte zde.

Český pivní festival

Významná gastronomická událost Česka připraví až do konce května pestrou nabídku tuzemských pivovarů, uzenářů, řezníků, lahůdkářů a cukrářů. V areálu Výstaviště Holešovice bude 10 000 míst k sezení s obsluhou v tradičních českých krojích, 70 značek piv a bohatý doprovodný program. O víkendu je otevřeno od 11:00 do 24:00. Bližší informace naleznete zde.

Promenádní koncert Pražského jara

Promenádní koncert 69. mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro proběhne v neděli ve Valdštejnské zahradě. Zdarma zde zahraje Hudba Hradní stráže a Policie ČR, v 16:00 zazní dechová hudba. Více se dozvíte zde.

Růžový máj u Vltavy

Další ročník degustačního festivalu růžových vín a klaretů v sobotu rozezní na vltavské náplavce Rašínova nábřeží tóny jazzu a swingu. Akce potrvá od 10:00 do 21:00. Na čem si tu můžete pochutnat a co vše se o dovezených vínech dozvíte, si přečtěte zde.

Středočeský kraj

Středověký den na Okoři

Už 18. Středověký den na hradě Okoř se uskuteční tuto sobotu. Oblíbená akce vás přenese v čase do století dávno minulých. Od 10:00 až do 17:00 uvidíte šermířská, dělostřelecká, taneční a divadelní představení, středověkou kapelu, táboření římské legie, ohňovou show, bitvu i historické tržiště. Více zde.

Den s Kelty v Novém Strašecí

O víkendu proběhnou oslavy 120 let Muzea Nové Strašecí. V sobotu se tady odehraje Den s Kelty a v neděli bude zahájena turistická sezóna. V sobotu budou připraveny soutěže, ukázky dravých ptáků, loutkové představení, koncert nebo orientační závod. V neděli mezi 9:00 a 14:00 můžete projít nebo projet připravenou trasu. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Skotský den Valevilu na Veveří

V sobotu proběhne druhý ročník Skotského dne Valevilu. Od 10:00 do 21:00 budou připravena vystoupení hudebních kapel, dudáckého bandu a skotsko-irská taneční vystoupení. Můžete se naučit nové tance, zkusit tradiční Highland Games a prohlédnout si jarmark. Pro děti je připravený celodenní program. Více zde.

Brněnská muzejní noc

Brněnský kulturní fenomén slaví v sobotu 10. narozeniny. Brány 19 muzeí, galerií a kulturních center se v Brně i okolí se otevřou od 18:00 do půlnoci. Nově se na vás těší v Zetor Gallery, Muzeu vlakové pošty, Muzeu loutek Divadla Radost, Nové radnici nebo Vida! science centru. Veřejný prostor Brna rozzáří devět světelných instalací a videomappingů díky akci Czech The Light. Vše se o akci dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Zahájení turistické sezóny v Hradci

Jindřichohradecko je oblíbeným cílem cykloturistů. Proto se zde bude v sobotu vítat nová turistická sezóna hromadnou vyjížďkou na kolech. Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál nabídne dvě trasy. Delší začne ve 13:00, kratší ve 14:00, obě na parkovišti Správy a údržby silnic Jindřichův Hradec. Více hledejte zde.

Slavnostní instalace růží na zámku

Kratochvíle Rosa, spes futuri gaudii (Růže, naděje budoucí radosti), to je již tradiční květinová instalace v interiérech zámku Kratochvíle v Netolicích. Letos bude od 17. do 22. května tvořena především růžemi. O víkendu budou navíc ve 20:30 připraveny večerní prohlídky. Více zde.

Královéhradecký kraj

Četnické humoresky v galerii

Výstava nejen o úspěšném seriálu, ale také o první republice, četnictvu a elegantní módě bude do 28. srpna k vidění v zámecké Galerii Pod Žebrovkou. Budete si tady moci zahrát na četníky a usvědčit pachatele z vraždy továrníka. Přijďte se pobavit i vzdělat mezi 9:00 a 17:00. Více hledejte zde.

Dny městyse Černý Důl

Oslavy jubilea 450 let od založení městyse budou probíhat celý víkend. Doprovodný program začne v sobotu v 10:00 na parkovišti u skiareálu. Těšit se můžete na návštěvu Krakonoše, historický šerm, koncert Big Bandu i půlnoční ohňostroj. Pro nejmenší bude připraven výletní vláček. Slavnosti skončí v neděli v 15:00. Více zde.

Pardubický kraj

Rhododendrony v Pardubicích

Prodejní výstava květin je v parkánu pardubického zámku k vidění do 25. května. Obdivovat budete od 10:00 do 18:00 pestrou škálu pěnišníků i azalek od nejmenších druhů až po několikametrové, všechny vypěstované v ČR. Více čtěte zde.

Den otevřených dveří ve Vysokém Mýtě

Den muzeí slaví Regionální muzeum v neděli volným vstupem a doprovodným programem. V 10:00 a 14:00 budou připraveny komentované prohlídky výstavy Industriální dědictví. Dozvíte se například informace o mletí obilovin a sami si jej také zkusíte. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Slavnosti květů ve Valeči

Od pátku až do neděle budou probíhat Slavnosti květů. Sobotní program začne v 10:00 a na zámku Valeč nabídne jarmark, kolotoče, divadlo, středověkou hudbu, šermíře, jízdu na koních, zoo koutek, loutkové divadlo, mažoretky, tvořivé dílny a hry pro děti. V neděli program začne opět v 10:00 a připravena bude bohoslužba pod širým nebem v parku, koncert v zámeckém kostele a atrakce pro děti. Více zde.

Liberecký kraj

Císařské slavnosti na Zákupech

K připomínce příjezdu rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého na letní pobyty v Zákupech se v sobotu konají II. Císařské slavnosti. Od 10:00 do 21:00 uvidíte příjezd císaře a císařovny, jízdy historických kol, pohádku, taneční vystoupení, koncerty a mnoho dalšího. Více čtěte zde.

Za kvetoucí měsíčnicí

V Kamenickém Šenově proběhne v sobotu 15. ročník turistické a cykloturistické akce. Připraveny budou pěší trasy: 3, 6, 15, 25, 50 kilometrů a cyklotrasy: 40, 55, 75 kilometrů. Pěší trasy budou obohaceny jízdou účastníků historickými autobusy. Trasy začnou u Kulturního domu. V cíli účastníci obdrží pamětní list. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku

Slavnosti zahájení sezóny potrvají od pátku do neděle. Zábavný program bude připravený u jesenické radnice a v areálu lázní. Sobotní májové odpoledne na lázeňském hřišti bude patřit dětem, večer se promění v taneční parket. Hlavními hvězdami slavností budou Čechomor a Petr Bende. Nebude chybět tradiční žehnání pramenům. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Karneval chuti v Ostravě

Nabídka dobrého jídla a pití, ochutnávky, košty, degustační menu, kulinářské show a gastronomické lahůdky zaplní Výstaviště Černá louka od pátku do neděle. Druhý ročník výstavy můžete navštívit v pátek od 13:00 do 20:00, v sobotu od 10:00 do 20:00 a v neděli od 10:00 do 16:00. Veškeré informace naleznete zde.

Na zámek Fryštát za polovic

V rámci mezinárodního dne muzeí připravili na zámku Fryštát v Karviné speciální nedělní akci. Dva zámecké okruhy lze zhlédnout za poloviční vstupné a za doprovodu průvodkyň v dobových šatech. Prohlídky začnou každou půlhodinu od 10:00 do 16:00. Více zde.

Plzeňský kraj

Apetit Festival v Plzni

Apetit Festival již podruhé provoní chutnými pokrmy a vínem areál bývalého výstaviště za OC Plaza. V sobotu a v neděli ochutnáte speciality 15 nejlepších restaurací regionu a zabavíte se bohatým doprovodným programem vždy mezi 10:00 a 18:00. Bližší informace najdete zde.

Rybí slavnosti v Myslovicích

Rybí slavnosti nejen pod širým nebem proběhnou v sobotu v Myslovicích na Klatovsku. Na Statku česká lípa ochutnáte od 10:00 speciality z kapra, pstruha, amura, štiky a dalších ryb. Připravena bude i živá hudba a zábava pro děti. Více zde.

Ústecký kraj

Bloudění ve vinném sklepě

Vinařství Chrámce chystá na sobotu mezi 9:00 a 18:00 Den otevřených dveří, v rámci něhož budete moci nejen ochutnat zdejší prvotřídní vína, ale také se vydat na procházku vinicí. Po té návštěvníky provedou přímo vinaři. Exkurzi doplní odborným výkladem. Více informací hledejte zde.

Ústecký pivní jarmark

V pořadí 4. ročník Ústeckého pivního jarmarku malých a rodinných pivovarů představí v sobotu 22 minipivovarů. Akce proběhne mezi 9:00 a 22:00. Chybět nebude hudební a kulturní doprovod. Bližší informace čtěte zde.

Vysočina

Běh pro úsměv

Charitativní běh se koná v sobotu v Pelhřimově. Trasa běhu pro děti povede pouze na náměstí a začne v 10:00 a v 11:00, dospělí poběží ve 14:00 z náměstí do sadů. V 13:00 vystoupí kapela Ukalala a v 15:30 Blue Band. Celý den bude plný i dalšího doprovodného programu. Vše se o akci dozvíte zde.

Otevírání cyklotras

Otevírání cyklotras Zubří stezky se koná v sobotu. Program začne v 9:45 na Masarykově náměstí v Bystřici nad Pernštejnem, společný start cyklovýletu s názvem Za malebnost propukne v 10:00. Výlet skončí v 16:00 opět na náměstí. Připravena bude i beseda a promítání v prostorách muzea. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Letní karlovská padesátka

V sobotu se ve Velkých Karlovicích uskuteční 6. ročník turistického pochodu Letní karlovská padesátka přes tři rozhledny aneb Pohodově za valašským frgálem. Vybrat si můžete z pěti tras. Start i cíl je u hotelu Galik, vyrazit můžete mezi 7:00 a 11:00, konec závodu je určen na 20:00. Více se dočtete zde.

Růže Mariina na zámku Vizovice

Květinové vazby s růžemi uvidíte do neděle v zámeckých interiérech. Tématem letošní výstavy je růže. Pokoje na prohlídkové trase A budou vyzdobeny profesionálně aranžovanými květinovými vazbami. Zámek je v sobotu otevřen od 13:00 do 17:00 a v neděli od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám