Hlavní obsah

Ta druhá Mariina vyhlídka. Spojena je s legendou o nešťastné lásce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi výlety do přírody a vyhlídky všeho druhu, je cesta do přírodního parku Kornatický potok na Plzeňsku ideální volbou. Jako cíl jsme si vybrali Mariinu vyhlídku – místo, kde se člověk ocitne v samém srdci přírody, přitom je však nedaleko od civilizace. Pakliže budete vyhlídku hledat na mapě, nenechte se zmást. Často je zaměňována s Mariinou vyhlídkou u Jetřichovic v Českém Švýcarsku.

Foto: Tereza Havlíčková

Mariina vyhlídka na Plzeňsku je občas zaměňována se svou jmenovkyní v Českém Švýcarsku.

Článek

Podoba dnešní vyhlídky je replikou původní stavby z 19. století, kterou zničila velká vichřice v roce 1953. Výstavba nového altánu probíhala díky dochovaným fotografiím. O původní vyhlídce je zmínka již v roce 1838, avšak pod jiným názvem, Mariaruhe. Změna názvu přišla po roce 1918, kdy se jí začalo říkat Mariarut či právě Mariina vyhlídka.

Dřevěný altán nechal postavit hrabě Kristian Vincenc Valdštejn, jemuž patřilo polesí v okolí zámku Kozel. Jak už název napovídá, altán nechal hrabě vystavět pro svou manželku Marii, hraběnku z Thun-Hohensteinu.

Hrabě Valdštejn byl potomkem jednoho z nejstarších českých šlechtických rodů. Byl podnikatelem a průmyslníkem. V době nastupující průmyslové revoluce zveleboval svá panství Šťáhlavy se zámkem Kozel a zámek a pozemky v okolí Mnichova Hradiště.

Nocleh v kasárnách, prohlídka unikátního bunkru. Plzeňský kraj rozjel vojenskou turistiku

Cestování

V roce 1816 založil v Sedlci u Starého Plzence slévárnu a následně strojírnu, jejíž plzeňská pobočka, Valdštejnské strojírny, se později stala zárodkem Škodových závodů.

Současný altán byl vybudován v roce 2014. O názvu existuje také legenda, která říká, že skalnímu útvaru dala jméno nešťastně zamilovaná komtesa Marie. Ta prý ukončila skokem ze skály svůj život.

Na buližníkové skále by se mělo na pravé straně nacházet vytesané datum vzniku samostatné republiky 28. října 1918. Pokud se jej budete pokoušet najít, raději opatrně, ať při objevování neskončíte pod skálou jako komtesa.

Buližník neboli lydit je šedobílý kámen, který pochází z doby od nás vzdálené více než 650 milionů let. Vznikl z horských gelů kyseliny křemičité na mořském dně.

Krásná krajina i výhled

K vyhlídce se vydáme cestou od obce Milínov. V okolí je krásná krajina. Na loukách se pasou koně a je tu hezká příroda. V obci lze navštívit ekologickou farmu, kde mají velké dětské hřiště a spoustu zvířat na pozorování. Trasa je dlouhá asi dva kilometry.

Projdeme se kolem luk a hezkou lesní cestou až k odpočinkovému místu nazývanému Mariino zátiší. Les je tu opravdu krásný. Všude kolem obdivujeme vysoké stromy a krmelce pro zvířátka. Vidíme i pár domečků pro skřítky, které tu postavily děti.

K altánu vede dobře přístupné schodiště, které zvládnou i ti nejmenší turisté. Na vrcholu je nejhezčí pohled severozápadním směrem, kde výhledu nepřekáží tolik vzrostlých stromů. Ihned si všimneme hradu na kopci v dálce. Podle mapy zjišťujeme, že se jedná o Radyni.

Místní lesy jsou protkány velkým množstvím nejen turistických, ale i cyklistických tras včetně dvou vyznačených naučných stezek. Výlet na vyhlídku lze spojit třeba s blízkou zříceninou Lopata, vzdálenou asi 3,5 kilometru, nebo loveckým zámkem Kozel.

Místo, kde byla zavražděna kněžna Ludmila. Procházka Tetínem

Tipy na výlety
Související témata:

Výběr článků

Načítám