Hlavní obsah

Středočeské hrady a zámky se otevírají, připravily novinky

Právo, ČTK, rap

Návštěvnická sezona na středočeských hradech a zámcích začíná v úterý. Správci památek připravili pro turisty různé novinky, bude ale nutné dodržovat aktuální protiepidemická opatření, jako jsou rozestupy, dezinfekce rukou či respirátory.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Křivoklát

Článek

„Počítáme s tím, že při skupinových prohlídkách by do interiérů památek mohlo vstupovat maximálně deset osob, tedy devět návštěvníků a průvodce. U organizovaných nebo objednaných skupin, jako jsou školní výlety, by to mohlo být 30 osob,“ uvedl Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu. Organizované skupiny se však budou muset prokázat bezinfekčností.

Dosud byly někde možné jen individuální prohlídky a otevřena byla jenom část památek. Zahájení sezony dosud odkládal například hrad Český Šternberk na Benešovsku.

Nová výstava i naučná dílna

„Dispozice hradu nedovolují individuální prohlídky bez průvodce, správa hradu si navíc vždy zakládala na osobním kontaktu průvodce s návštěvníky, a proto raději vyčkáme na dobu, kdy bude již možné realizovat prohlídku s výkladem,“ informovali správci hradu na svém webu.

Například na hradě Křivoklátě na Rakovnicku bude pro návštěvníky připravena expozice věnovaná Velké pardubické.

V druhé polovině července se otevře i hlavní budova zámku Veltrusy na Mělnicku, kterou v minulosti poničila povodeň. „Budou tam zprovozněny dvě návštěvnické trasy a zároveň tam chystáme interaktivní naučnou dílnu, která by návštěvníkům a zejména školním skupinám zprostředkovala postup obnovy památek,“ uvedl Pospíšil.

Opravený hrad Vízmburk se otevírá

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám