Hlavní obsah

Skládací i erotické lyže ukáže vrchlabská výstava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický domek s číslem popisným 222 na vrchlabském náměstí Míru zaplnily exponáty výstavy s názvem Kuriozity lyžařské a jejich příběhy. Vernisáž proběhne v pondělí 18. listopadu od 17:00. Naposledy bude expozice k vidění 23. února 2014.

Foto: David Taneček, ČTK

Iniciátor výstavy Aleš Suk ukazuje skládací lyže.

Článek

Výstavu pořádanou u příležitosti 110. výročí založení Svazu lyžařů si projdou první návštěvníci začátkem příštího týdne ve Vrchlabí v Krkonoších. Expozice nese název Kuriozity lyžařské a jejich příběhy.

Foto: David Taneček, ČTK

Tyto lyže si zahrály v televizní reklamě.

Ke zhlédnutí tady budou například doposud neznámé fotografie lyžaře Bohumila Hanče, který zahynul v roce 1913 za tragických okolností u Labské boudy společně s Václavem Vrbatou. Turisté si budou moci také přečíst jeho báseň, jíž sepsal do staniční knihy v Novém Městě na Moravě roku 1911.

Stejně tak si návštěvníci výstavy prohlédnou i lyžařskou legitimaci prvního předsedy svazu Jana Buchara a nejrůznější typy lyží. Od těch starých dřevěných, až po skládací a kolečkové. Pozvánka na výstavu slibuje dokonce samozatáčecí a erotické lyže. Součástí expozice budou také odznaky historických lyžařských škol.

Foto: David Taneček, ČTK

Další lyže, které si návštěvníci budou moci prohlédnout v krkonošském Vrchlabí.

„Na výstavě bude k vidění všechno, co souvisí s historií Svazu lyžařů, který je nejstarší na světě. Na počest tohoto výročí připravujeme výstavu, kde kromě originálních lyží budou k vidění také jedny z prvních lyžařských vosků či různé typy lyžařských holí. Například jedny z nich měly i talířky z masivu,“ řekl sběratel a iniciátor výstavy Aleš Suk.

Foto: David Taneček, ČTK

Bedna s výbavou československé olympijské výpravy z roku 1936.

Do konce roku můžete expozici v historickém domku s číslem popisným 222 na náměstí Míru ve Vrchlabí navštívit od úterý do neděle mezi 9:00 a 12:00, nebo odpoledne od 13:00 do 16:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám