Hlavní obsah

Sídlo Záviše z Falkenštejna, hrad Svojanov, postihla „epidemie“ zaživa zazděných

Žen i dětí zazděných převážně zaživa je na našich hradech pěkná řádka. Kosti nebožáků byly nalezeny například na Lipnici, kde nechal svou ženu Kateřinu pro nevěru zazdít Čeněk z Vartemberka, nejvyšší purkrabí Českého království.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad a zámek ve Svojanově, patřil i Záviši z Falkenštejna, ten odtud vyjel na svou poslední cestu.

Článek

Pro neposlušnost nechal zazdít dceru pan Berka, sezením na Rychmburku. Manželku Kateřinu nechal zaživa zazdít do sklepa na Opočně Mikuláš Trčka z Lípy. Ve zdi měla skončit na tvrzi Svébohy kvůli nevěře i žena Petra Kořenského z Terešova, svést ji měl rožmberský regent Jakub Krčín. Nebohou se podařilo vysvobodit. Kostra zazděného dítěte se našla na hradě Rokštejně, další mělo zemřít na Horšovském Týně, Landštejně, zaživa zazdili i pověstnou Alžbetu Báthoryovou zvanou Čachtická paní.

Foto: Vratislav Konečný

Nad empírovým Novým zámkem se tyčí gotická věž.

Na Herštejně prý nechal zazdít Jan Herštejnský do věže před útočícími Bavory tři dcery. Po dobytí hradu si na ně nikdo nevzpomněl, a tak zemřely vyhladověním. Věži se říká Panenská.

Výčet by byl dlouhý, ale rekord drží hrad Svojanov ležící na bývalé historické hranici mezi Čechami a Moravou.

Foto: Vratislav Konečný

Nezbytná výbava mnoha hradů - mučírna s replikami středověkých nástrojů útrpného práva

Měl chránit obchodní stezku

Jeden z nejstarších tuzemských kamenných hradů založil kolem roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Dějiny hradu se často pojily s nedalekou Poličkou, již roku 1265 založil král Přemysl Otakar II. Hrad Svojanov tehdy střežil obchodní stezku spojující Brno s Litomyšlí, později se jí říkalo Trstenická stezka.

K hradozámku jsem sestupoval od božích muk, která jsou postavena na vršku kopce nad obcí. V době výstavby nebyly kopce zalesněny, na hrad musel být impozantní pohled, který je ostatně i nyní. Objekt s výraznou věží je velkolepý, věž slouží jako rozhledna.

Foto: Vratislav Konečný

Empírový Nový zámek s expozicí života drobné šlechty za secese

Vítkovec doplatil na strach a závist šlechty

„Jdeš cestou úvozovou v zamyšlení, vždy sráznější a hlubší k Svojanovu. Hrad s chmurnou věží v kraje se dívá v snění…“ popsal svůj pohled na královský hrad Jaroslav Vrchlický.

Po smrti krále Přemysla Otakara II. (1278) se stal vdovským hradem královny Kunhuty, narodil se tu syn Jan, jehož otcem byl královnin milenec Záviš z Falkenštejna. Po Kunhutině smrti Svojanov Závišovi připadl, pobýval tu se svou ženou Alžbětou.

Zámek Lemberk a Jablonné v Podještědí spojuje jméno svaté Zdislavy

Tipy na výlety

Ovšem Vítkovec Záviš byl pro další šlechtice příliš ambiciózní, proto zosnovali spiknutí, na které manipulovatelný král Václav II. skočil. Zatímco si Falkenštejn spokojeně užíval na Svojanově, čeští páni nelenili a kuli pikle, Václavovi našeptali, že ho Záviš chce otrávit. Takže se Záviš vydal do Prahy, aby pozval Václava na křtiny, místo oslav života odešel na věčnost. Záviše, který mu byl v mládí vychovatelem a rádcem, nechal Václav II. zajmout a popravit před Hlubokou.

Foto: Vratislav Konečný

Část zámecké expozice

Sídlo se stalo na dlouhé roky královským majetkem, Karel IV. ho zařadil mezi nezcizitelné hrady.

Poté patřil pánům z Boskovic, za Ješka Svojanovského vzniklo ve 2. polovině 15. století mohutné opevnění, Trčkové z Lípy objekt dál rozšířili. V hradu se ale nezachovalo z původního mobiliáře nic, přesto jsou tu zajímavé expozice třeba v mučírně, místnosti, která původně sloužila jako solnice a spižírna.

Renesančně hrad upravili Žehušičtí. Nakonec se stal majetkem Salmů, poté ho zásadně poničil požár. Nakonec k hradu přistavěli v roce 1842 empírový Nový zámek.

Foto: Vratislav Konečný

Po stěnách místností visí množství loveckých trofejí.

Dvě zazděné Kateřiny

Hrad ale oplývá podivnými nálezy lidských kostí. A to vede k celé řadě dohadů. Svobodný pán Rüdiger ze Steilfriedu v 19. století narazil ve výklenku na kostru velkého muže, ten se tu prý nechal sám zazdít, aby se hrad stal nedobytným. Trochu divné přání.

Dalším nálezem byla ženská kostra, měla patřit manželce hradního pána Kateřině Zárubové z Hustířan, jejíž manžel padl ve válce se Švédy. Vdovy se ujal jeho bratr, zanedlouho čekali potomka. Ale švagr se zakoukal do jiné a nechal Kateřinu uvrhnout do sklepení. Když tu zešílela, nechal tělo zazdít, měl za to, že zločin zůstane nepotrestán. Ale Kateřina se mu stále zjevovala, až z toho zešílel.

Foto: Vratislav Konečný

Část podzemí je věnována hradním pověstem. Nechybí samozřejmě ani Kateřina.

Další Kateřinou zazděnou na Svojanově byla Kateřina z Lichtenburka. Zamilovala se do kováře, ale musela si vzít hradního pána, kterého zrovna moc nemusela. S kovářem se tajně stýkala, což se jí nevyplatilo. Manžel ji přistihl in flagranti s milencem a následoval krutý trest. Kováři uťali obě ruce a co s bezrukým kovářem? Není k ničemu, tak ať se houpá na šibenici. Kateřinu šoupli za kameny, její kostru našli v roce 1805 při prorážení nové brány.

Do třetice Kateřina

V roce 1801 při empírových úpravách spadlo na dceru nových majitelů, Kateřinu, lešení. Smrtelně zraněná se doplazila do místnosti, kde nechala na zdi otisky krvavých dlaní. Na Svojanově se našly i kosti jedenácti dětí…

Trochu moc koster na jeden hrad. Záhadologové tvrdí, že Svojanov je místem mnoha paranormálních jevů a zazděné Kateřiny tu prý straší.

Foto: Vratislav Konečný

Obec Svojanov

Městským hradem přes sto let

Svojanov byl využíván od 19. století k hospodářským účelům.

V roce 1910 ho zakoupilo město Polička, které je majitelem dodnes.

Na Svojanově jsou dva návštěvnické okruhy, v empírovém paláci je expozice o životě drobné šlechty, ale seznámíte se rovněž s hradní historií a uvidíte i repliku koruny Přemysla Otakara II.

Hrad Veveří se chlubí novou trasou

Tipy na výlety

Ve sklepení najdete zmíněné útrpné právo. Dům zbrojnošů je věnován převážně replikám historických zbraní a oděvů. V předhradí je pěkné posezení a výhled z gotické zahrady.

Zrakově postižení mohou hmatově poznat vybrané exponáty, sluchově postižení mají k dispozici tablet s výkladem ve znakové řeči. Hrad je bezbariérový. Má ubytovací prostory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám